Udstillinger

"Enevældens revolutionsmaler"

©

© Nicolai Abildgaard: Stavnsbåndets løsning 1788. Allegori

Kongehusets maler

Det kan lyde som et paradoks, at Abildgaard i samme periode også påtog sig bestillingsopgaver for kongehuset bl.a. at udsmykke riddersalen i det nyopførte Christiansborg Slot med allegorier over Danmarks historie og kongerække. Men hans evner var eftertragtede, og for ham var det både en prestigefyldt og interessant opgave.

Abildgaards politiske holdninger får også lov at skinne igennem flere steder, fx når han skildrer nogle af de danske konger som jævnbyrdige med folket frem for hævet over det. Abildgaard blev afskediget, før han var færdig med opgaven, angiveligt pga. besparelser, men sikkert også fordi der var uenighed om et af motiverne: Den kongelige mæcen modsatte sig, at Christian 7. blev skildret som stavnsbåndets ophæver.

"Der brænder mit navn!"

Christiansborg-billederne betragtes som et af Abildgaards hovedværker, men i dag er kun tre malerier og skitserne tilbage. Den 26. februar 1794 udbrød der nemlig brand på Christiansborg Slot, og størstedelen af Abildgaards store malerier blev ædt af flammerne. ”Der brænder mit navn!” siges det, at han udbrød ved synet af branden.

Abildgaard som arkitekt

Efter branden blev Abildgaard hyret af kongen igen, denne gang for at indrette Levetzaus Palæ på Amalienborg til kongelig bolig. Det var endnu en omfattende opgave for kongehuset, hvor Abildgaard fungerede som arkitekt, bygningskonstruktør og indretningsarkitekt.

Tilbage til Nicolai Abildgaard: Kroppen i oprør

arrow Kommentarer (0)
 
Endnu ingen kommentarer
Skriv en kommentar
 


Senest opdateret: 26.apr.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo