Udstillinger
Et fotografi af Tomás Saracenos værk "Biospheres", 2009

© Detalje fra: Tomás Saraceno, Biospheres, 2009

Tomás Saraceno: Biospheres

31. oktober 2009 - 30. december 2010

Værket Biospheres
I Skulpturgaden på museet, det store rum mellem den røde og hvide bygning, kan du opleve Tomás Saracenos svævende transparente kloder, værket Biospheres. Flere af sfærerne indeholder plantebaserede økosystemer, mens den største af sfærerne inviterer betragteren indenfor.

Om kunstneren
Saraceno er oprindeligt uddannet arkitekt, og hans biosfærer kan ses som modeller på hans vision om alternative og futuristiske beboelsesmuligheder. Med en metaforisk poetisk tilgang til alvorlige emner som jordens overbefolkning, miljøproblemer og migration forsøger Tomas Saraceno at skabe en ny relation mellem kultur og natur. Hans værker er ofte baseret på indgående videnskabelige studier af f.eks. skydannelser, sæbebobler og de geometriske principper i edderkoppespind og kan ses som modeller for alternative typer af sociale rum og tilholdssteder for mennesker. Saracenos næsten utopiske/overjordiske skulpturer og installationer udfordrer vores oplevelse af miljøet og det sociale landskab.

Et fotografi af Tomás Saracenos værk "Biospheres", 2009

Detalje fra: Tomás Saraceno, Biospheres, 2009

I den forbindelse er luftrummet af særlig interesse for Saraceno (i andre udendørs projekter helt konkret himmelrummet), som for ham repræsenterer et ’frit’ rum, der ikke er underlagt nationale restriktioner, og hvor en fri bevægelighed henover grænser stadig er mulig.

Den utopiske gentænkning af verden

Saraceno er et eksempel på en kunstner, der forholder sig til verdens komplekse klimatiske problemer uden et nostalgisk tilbageskuende perspektiv. I stedet ønsker han at udnytte konsekvenserne af de globale forandringer og den teknologiske udvikling i en positiv, utopisk gentænkning af den måde, vi har organiseret verden på.

Vil du vide mere om udstillingen RETHINK Relations?

Den monumentale og spektakulære installation indgik i udstillingen RETHINK Relations som blev vist i anledning af COP15 i København. I forbindelse med udstillingen blev der lavet et website, som går bag om de medvirkende kunstnere og fortæller om udstillingens overordnede temaer.

arrow Kommentarer (0)
 
Endnu ingen kommentarer
Skriv en kommentar
 


Senest opdateret: 26.apr.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo