Udstillinger

Abildgaard – Åbent Atelier

Restaurering af tre mesterværker fra Christiansborg Slot
1. marts - 24. juni 2011

SMK's konservatorer restaurerer tre mesterværker fra Christiansborg Slot

Du kan følge restaureringen af tre danske mesterværker af Nicolai Abildgaard (1743-1809) i et åbent atelier på museet.

Nicolai Abildgaard, Christian I ophøjer Holsten til hertugdømme, 1780. Olie på lærred 308 x 197 cm.

Nicolai Abildgaard, Christian I ophøjer Holsten til hertugdømme, 1780.

Nicolai Abildgaard, Christian III ophjælper Danmark 1781. Olie på lærred 317 x 200 cm.

Nicolai Abildgaard, Christian III ophjælper Danmark 1781.

Nicolai Abildgaard, Frederik II bygger Kronborg,1781-82. Olie på lærred 309 x 197 cm.

Nicolai Abildgaard, Frederik II bygger Kronborg, 1781-82.

Kom på besøg
Museets konservatorer vil gennemføre en del af restaureringen i et åbent atelier. Her kan museets gæster følge værkernes gradvise forvandling. Både på museet og her på hjemmesiden vil der løbende blive opdateret med informationer om restaureringens forløb. Hver onsdag kl. 15 fortæller konservatorerne om deres arbejde og fremskridt.

"Der brænder mit navn"
De tre malerier kan normalt ses i Abildgaardsalen i Dronningens repræsentationslokaler på Christiansborg Slot og er de tre bevarede kongebilleder fra Nicolai Abildgaards enorme udsmykning af Riddersalen, som gik tabt ved det første Christiansborgs brand. "Der brænder mit navn," skal Nicolai Abildgaard have sagt ved synet af det brændende slot en februarnat i 1794. Tretten års arbejde gik op i røg kun tre år efter det sidste penselstrøg var sat. Udsmykningen blev allerede i sin samtid anset som en milepæl i dansk billedkunst.

Åbent atelier i fire måneder
I fire måneder kan du følge to af museets konservatorer, Pauline Lehmann Banke og Karen-Marie Henriksen, arbejde med restaureringen af de tre mesterværker. Værkerne kom til museet i forbindelse med udstillingen Nicolai Abildgaard – Kroppen i oprør i 2009. Ved den lejlighed blev museets konservatorer opmærksomme på maleriernes æstetisk set mangelfulde tilstand. Nu er det blevet muligt at gennemføre den tiltrængte restaurering af de tre store malerier.

Hvad skal der ske?
Eftermørknede restaureringer og gulnede fernislag skæmmer billederne, ligesom flere gamle urestaurerede skader i farven og lærrederne er iøjnefaldende. Konservatorerne vil stå for afrensning af fernissen og de misfarvede retoucher, ligesom de vil re-konstruere manglende partier. Til sidst får værkerne en afsluttende fernisering, før de vender tilbage og kan berige de Kongelige Repræsentationslokaler på Christiansborg.

Restaureringen er gjort mulig med støtte fra:

Places and Properties Agency

Punktudsugning er generøst stillet til rådighed af:

arrow Kommentarer (0)
 
Endnu ingen kommentarer
Skriv en kommentar
 


Senest opdateret: 26.apr.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo