Udstillinger
Bob Dylan, Favela Villa Broncos, 2010 © Bob Dylan

Bob Dylan, Favela Villa Broncos, 2010 © Bob Dylan

Hvorfor Bob Dylan? Udstillingens kurator fortæller

Hvorfor viste vi denne udstilling? Var det bare, fordi det er Bob Dylan?
Som ansvarlig museumsinspektør har jeg flere gange fået disse spørgsmål. Og de fortjener et svar, da de fleste jo kun kender Bob Dylan som sangskriver, sanger og musiker.

Ja
Betyder det noget, at malerierne fra The Brazil Series er udført af Bob Dylan? Ja, i høj grad! De giver indblik i en helt ny side af hans mangesidede kunstneriske begavelse.

H.C. Andersen
For at uddybe mit svar vil jeg i første omgang henvise til en helt anden kunstner, som også gjorde sig gældende inden for forskellige kunstarter, nemlig digteren H. C. Andersen. Han er jo mest kendt for sine eventyr, men han lavede også papirklip og collager. På det sidstnævnte felt var han rent faktisk en pioner ikke bare i dansk, men også i international sammenhæng. Flere internationale oversigtsværker over collagens historie i det 20. århundrede starter med H. C. Andersen. Hvis nogen nu spørger, om det betyder noget, at collagerne er udført af ham, vil jeg svare: Ja, i høj grad! De er nemlig med til at uddybe og udvide vores opfattelse af hans store kunstneriske talent.

Fra August Strindberg til Yoko Ono
På samme måde med den store svenske dramatiker og forfatter August Strindberg, som også var en fremragende maler. Hans malerier bidrager stærkt til at nuancere vores opfattelse af hans kreative talent. Holger Drachmann, der tidligere mest var anerkendt som digter, værdsættes nu lige så meget som marinemaler, og Yoko Ono var jo kendt som fluxuskunstner længe før, hun begyndte at lave musik sammen med John Lennon. Per Kirkeby skal heller ikke kun betragtes som maler og billedhugger, men også som digter og essayist. Og sådan kunne jeg nævne mange andre, der arbejder på tværs af kunstgenrerne.

Maleriets eget udtryk
Malerierne, der indgår i The Brazil Series, er meget forskellige fra Bob Dylans sange. Han selv siger ligeud:

”If I could have expressed the same in a song, I would have written a song instead”.

Så man skal altså ikke lede efter paralleller til sangene i billederne.

Scener fra Brasilien
Til gengæld kan man gå på opdagelse i de meget forskelligartede verdener, Bob Dylan har fremmalet i billederne. Han er meget glad for at fortælle historier, og billederne giver et broget indtryk af livet i Brasilien. Der er både øjebliksprægede glimt af hverdagslivet og mere dramatiske scener, der er præget af stærke følelser eller voldsomme begivenheder.

40 helt nye malerier
Alle udstillingens malerier er udført specielt til Statens Museum for Kunst. I løbet af kun et års tid har Bob Dylan malet hen ved 50 nye malerier, hvoraf de 40 vises på museet sammen med 8 tegninger. Dylan har engageret sig meget i udstillingen og har kommet med ideer til både udstillingens opbygning og udstillingens katalog. Under forberedelserne fik jeg lejlighed til at møde ham to gange. I enkelte tilfælde kommenterede han, hvad der foregår på billederne, men oftest overlader han til betragterne selv at tolke motiverne.

arrow Kommentarer (0)
 
Endnu ingen kommentarer
Skriv en kommentar
 


Senest opdateret: 26.apr.2018
Sideansvarlig: Webmaster