Udstillinger
I højtryk ligger billedet/sværten øverst (højt) på trykfladen/blokket og "stemples" oven på papiret. Billedet på papiret bliver spejlvendt i forhold til billedet på blokken.

I højtryk ligger billedet/sværten øverst (højt) på trykfladen/blokket og "stemples" oven på papiret. Billedet på papiret bliver spejlvendt i forhold til billedet på blokken.

Hvad er træsnit? Fra træ til tryk

Sort/hvidt træsnit
Det sort/hvide træsnit laves ved en meget enkel teknik. Der udarbejdes et forlæg eller en skitse til motivet, som så snittes i en træplade, kaldet en blok. Man fjerner alt det, der ikke skal være farvet. I det sort/hvide træsnit ender alt det, man snitter væk, med at blive hvidt i det færdige tryk. Man tegner i hvidt, som Tal R siger i filmen. Derefter valser man sværte på blokken, lægger et papir ovenpå og trykker.

Højtryk
Træsnit er et såkaldt højtryk, da det er de ”høje” områder på blokken, hvor sværten lægger sig, der danner motivet.

Variationer
Det traditionelle sort/hvide træsnit havde forskellige varianter, fx hvidlinjetræsnittet. Et andet eksempel er træstikket – xylografiet, som det også kaldes. Der er desuden gennem tiden opfundet en mængde forskellige måder at lave farvede træsnit på.

Kunstner, formskærer og trykker
I ældre tid var arbejdet med træsnittet fordelt på flere personer. En kunstner lavede et forlæg, en formskærer snittede forlægget i blokken, og en trykker trykte værket fra blokken over på papir. I dag er det ofte kun kunstnerens navn, man kender – og vi glemmer, at det ikke var ham, der lavede det fine snittearbejde.

En tid med eksperimenter
Fra 1800-tallet begyndte kunstnerne også selv at lave snittearbejdet og var som regel også involverede i trykprocessen. Samtidig blev der eksperimenteret voldsomt. For eksempel er Asger Jorns værk på denne side snittet i en gammel slidt bordplade!

Se hvordan Tal R gør
Klik på boksene i højre side og se hvordan Tal R laver både et træsnit i sort/hvid og et i farver.

Asger Jorn, Coupures de Table, 1967

© Asger Jorn, Coupures de Table, 1967

arrow Kommentarer (0)
 
Endnu ingen kommentarer
Skriv en kommentar
 


Senest opdateret: 26.apr.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo