Udstillinger

A History of Northumberland

Træstik (xylografi)
Træsnits-teknikken er stort set uforandret fra 1400 til Tal R. En teknisk afart er dogtræstikket — eller xylografiet, som det også kaldes.

I almindeligt træsnit bruger man planketræ fra blødere træsorter. Men til træstik anvender man endetræ, skåret på tværs af stammen fra meget hårde træsorter, typisk buksbom. Man sliber og polerer blokken, så den bliver hård som marmor. Dels for at man kan arbejde meget mere præcist og finmasket på blokken, end man kan i træsnit, dels for at man kan tage mange flere tryk, før blokken bliver slidt.

Englænderen Thomas Bewick (1753-1828) gjorde teknikken kendt og udbredt i Europaog USA i slutningen af 1700-tallet. Træstikket blev især brugt til illustration af bøger på grund af de mange tryk, der kan tages, og Bewick blev en af de fineste illustratorer. Den afgørende fordel ved træstikket er imidlertid, at det bliver trykt som højtryk på samme måde — og i samme trykgang — som teksten i bogen, men har kobberstikkets detaljeringsmuligheder. Kobberstikket er en dybtryksteknik og var derfor meget besværlig og dyr at bruge i forbindelse med bogtryk.

Du kan opleve flere træsnitsvariationer i udstillingens anden sal: Fra træ til tryk

Klik på "zoom" ud for det værk, du vil zoome i

arrow Kommentarer (0)
 
Endnu ingen kommentarer
Skriv en kommentar
 


Senest opdateret: 26.apr.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo