Udstillinger

Om udstillingen

Normalt ser vi kun "huden" af malerierne. Med udstillingen Gennemlyst på sporet af Bosch & Bruegel kunne du tage med på en opdagelsesrejse ind under overfladen på fire malerier, følge konservatorernes arbejde og komme tilbage til 1500-tallets kunstatelier.

Bosch, Bruegel eller?

Fire nederlandske malerier med samme motiv fra 1500-tallet har åbnet for diskussionen om ægte og uægte malerier. Vi ved ikke, hvem der har malet dem. Materialebruget og maleteknikken peger i retning af de to malere Hieronymus Bosch (ca.1450-1516) og Pieter Bruegel den Ældre (ca.1527-1569), men på denne tid var kopiering af motiver og teknikker meget udbredt. Det er derfor ikke muligt at se med det blotte øje, hvem der har udført malerierne, men konservatorernes undersøgelser går under overfladen og er med til at afsløre maleriernes oprindelse.

Udstillingen tog afsæt i konservatorernes undersøgelser af de fire malerier som til dagligt hænger på Kadriorg Art Museum i Tallinn, Glasgow Museer,  Statens Museum for Kunst, mens et er i privateje. Undersøgelserne blev til gennem et samarbejde mellem de tre museer, University of Glasgow og CATS.

Maleriernes motiv

De fire malerier forestiller Kristus, der driver kræmmerne ud af templet. Malerierne repræsenterer fire versioner af samme tema. Det er historier om moral, illustreret gennem gådefulde scener i og omkring templet, der spiller på budskaber om religiøse konflikter, kontrasterne mellem rig og fattig, lærd og uskolet. Alt sammen sat ind i et multietnisk samfund, der næsten er en forudsigelse af vores eget.

Værkernes hemmeligheder og historier

Udstillingens egentlige fokus lå dog langt dybere i maleriet end i dets motiv. Den handlede i højere grad om, hvilke historier og hemmeligheder, der kommer til syne, når fortidens kunst udforskes med nutidens moderne videnskabelige metoder. Vi fik altså mulighed for at få indblik i kunstnerens arbejdsmetoder og intentioner ved at gennemlyse værkerne, så vi kunne se materialer og undertegninger.

Følg undersøgelsen

Udstillingens opbygning

I udstillingen gav vi dig redskaber til en større forståelse for maleriets hemmeligheder og de skjulte lag. Så snart du trådte ind i udstillingen, gennemlystes du af UV-lys. Du følte på egen krop, hvordan malerierne var blevet undersøgt. I en rekonstruktion af konservatorernes værksted her på museet oplevede du, hvordan konservatorerne arbejder bag kulisserne og fik selv mulighed for at undersøge i mikroskop, se pigmenter og gå på opdagelse i konservatorernes univers.

Du kunne også opleve forsiden og bagsiden af museets egen version af maleriet, der sammen med de tre andre værker fra Glasgow, Tallinn og i privateje har været genstand for undersøgelserne. På projektets hjemmeside har du mulighed for at bringe alle fire malerier sammen i et virtuelt univers, hvor billedernes fascinerende og vidtforgrenede fortællinger kan nærstuderes.

I udstillingen kunne du på egen hånd dykke dybere ned i maleriernes lag gennem seks forskellige touch screens, der gav dig oplevelsen af selv at gennemlyse værkerne, se skjulte detaljer og følge pigmenternes rejse.

Læs hvordan udstillingen blev til i et samarbejde mellem kunstpiloter, konservatorer og formidlere


arrow Kommentarer (0)
 
Endnu ingen kommentarer
Skriv en kommentar
 


Senest opdateret: 26.apr.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo