Udstillinger

Hammershøi og Europa

Udstillingsperiode: 4. februar - 20. maj 2012

Den store særudstilling i foråret 2012 havde et dobbelt formål: Udstillingen præsenterede den danske kunstner Vilhelm Hammershøi (1864-1916) og hans kunst som fænomen. Derudover kastede udstillingen et nyt – og undersøgende – blik på Hammershøi ved at bringe hans kunst i dialog med samtidige europæiske kollegaer.

Vilhelm Hammershøi, Selvportræt, Paris 1891. Privateje

Vilhelm Hammershøi, Stående nøgen kvinde, 1909-10

Bryder traditionen
Vilhelm Hammershøi (1864-1916) er ofte blevet betegnet som en ener i dansk og europæisk sammenhæng, og han er blevet betragtet som en isoleret kunstner.

Udstillingen Hammershøi og Europa brød med denne tradition og rykkede kunstneren nye steder hen ved at sætte hans værker sammen med samtidige kunstnere som for eksempel Whistler, Carriére, Fantin-Latour, Gauguin og Khnopff.

Skærpet blik for, hvad der er på færde i Hammershøis univers.
De europæiske værker i udstillingen fungerede som et medspil og et modspil til Hammershøis kunst, og de skærpede blikket for, hvad der er på færde i Hammershøis sanselige og indadvendte univers.

Alle værkerne i udstillingen kom på den måde til at fortælle noget om hinanden – et værk medvirkede til at åbne et andet op. Ophængningen satte fokus på stemningen og  intimiteten i værkerne, der repræsenterer en ikke-litterær del af periodens kunst.

Hammershøi som eksponent for brydning i maleritraditionen
Tilsammen gav værkerne et indtryk af den brydning i maleritraditionen, som Hammershøi er blevet eksponent for. En brydning, der trækker maleriets traditionelle motiver som interiører, portrætter og landskaber ind i den moderne verden.

Værkerne i udstillingen viste en søgen efter et moderne vokabular, der har fokus på fænomener og eksistens frem for fortællinger.

Se indslag i Lorry 30. januar 2012 om udstillingen

Interview med Kasper Monrad i P1 Kulturnyt 30. januar 2012 om udstillingen (ca. 4 minutter inde i udsendelsen)


Udstillingen fortsætter i München

Fra 15. juni til 16. september 2012 flytter udstillingen videre til Kunsthalle der Hypo-Kulturstiftung i München under overskriften Hammershøi und Europa. ein dänischer Künstler und 1900.


Hammerhøi og Europa er støttet af:

Senest opdateret: 26.apr.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo