Udstillinger

Biografi

1869

Henri Matisse blev født i byen Le Cateau-Cambrésis i det nordlige Frankrig som søn af en kornhandler.

1891

Matisse ankom til Paris, der var en smeltedigel for den internationale moderne kunst. På byens udstillinger kunne man møde en bred vifte af konkurrerende stilarter. Matisse var stadig uafklaret, om hvilken vej han skulle gå med sin kunst, og var derfor stærkt modtagelig over for de indtryk, han mødte.

1895

Matisse begyndte at kopiere både de gamle mestre og kunstnere fra hans samtid. Han gjorde det dels for at afprøve forskellige stilarter, dels som et led i sin akademiske uddannelse på École des Beaux-Arts i Paris.

1904

Matisse havde sin første separatudstilling i kunsthandleren Vollards galleri i Paris. Kritikken lød, at hans kunstneriske afhængighed af andre var for tydelig.

1905

Matisse udstillede på Salon d'Automne i Paris, hvor han blev hyldet som de unge kunstneres nye leder, på trods af at han samtidig blev latterliggjort af kritikere og publikum. Det var i denne anledning, at kunstkritikeren Louis Vauxcelles kaldte Matisse og hans malerkollegaer for vilde dyr (Les Fauves), der har givet navn til kunstretningen fauvisme.

1905-6

Matisse skabte sine første egentlige billedpar. Blandt de tidligste hører to portrætter af den samme unge fisker fra den sydfranske by Collioure med titlerne Ung Sømand I og Ung Sømand II. På trods af at malerierne har samme motiv, er de vidt forskellige. Det første maleri er malet i den ekspressive fauvistiske stil, mens han på det andet maleri påførte farven i flader og deformerede figuren.

1916-17

Matisse havde maleseancer med den sensuelle, italienske model Laurette gennem en periode på seks-syv måneder. Det blev afgørende for hans arbejde med større serier i de følgende år.

Slutningen af 1910'erne - 1920'erne

I slutningen af 1910'erne og op gennem 20'erne malede Matisse især opstillinger, eksotiske odalisker i dekorative interiører og de hotelværelser, han indlogerede sig i i Nice.

1920'erne

Matisse malede og genmalede de samme værelser, hvor han konstant omarrangerede møbler og genstande, varierede farver og mønstre og flyttede rundt på modeller for at udforske forskellige billedmæssige virkninger.

1930-1935

Matisse hyrede en fotograf til at dokumentere sin arbejdsproces, da han malede det monumentale vægmaleri Dansen, som var bestilt af den amerikanske kunstsamler Albert Barnes i Philadelphia.

Midt 1940'erne

Matisse levede et tilbagetrukket liv i Vence. Det var atelieret, der udgjorde hele hans univers, og han malede adskillelige partier af sit atelier i Villa Le Rêve i Vence.

1945

Matisse var repræsenteret med hele 37 malerier på årets Salon d' Automne og udstillede igen sidst på året i Galerie Maeght i Paris. Her var det ikke kun hans malerier, der blev udstillet, men også store, indrammede fotografier af maleriernes tidligere stadier. Matisse omtalte udstillingen som den didaktiske udstilling.

1954

Matisse døde som 84-årig i Nice.


arrow Kommentarer (0)
 
Endnu ingen kommentarer
Skriv en kommentar
 


Senest opdateret: 26.apr.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo