Udstillinger

Om udstillingen

Udstillingen Matisse – fordobling og variation handlede om Matisses maleproces. Særligt fokuserede udstillingen på, hvordan Matisse arbejdede systematisk med gentagelsen som metode.

Ved at udstille et større udvalg af Matisses billedpar og -serier sammen gav udstillingen mulighed for at følge den undersøgelsesproces, Matisse var optaget af hele livet.

Matisse vendte flere gange tilbage til motiver, han havde arbejdet med før for at afprøve dem igen. Samtidig med at han gentog motiverne, varierede han farver og udtryksformer. Målet var "at arbejde sig længere og dybere ind i det sande maleri", som han selv udtrykte det. Fordobling og variation var fundamentale træk i Matisses måde at arbejde på.

Læs om Matisse og hans arbejdsmetoder

De bedste kunstværker af Matisse

I udstillingen blev der vist en perlerække af Matisses malerier, som kun sjældent bliver udstillet samlet. Udstillingen var organiseret i samarbejde med to sværvægtere inden for feltet: Centre Pompidou i Paris og Metropolitan Museum of Art i New York. Samarbejdet mellem de tre museer gjorde det muligt at låne en lang række af Matisses bedste værker. Værkerne er stærkt efterspurgte, men mange af dem er skrøbelige, og de udlånes derfor sjældent.

En af de store mestre

Matisse (1869-1954) anses for at være en af de helt store mestre i det 20. århundredes kunst. Han er især kendt for sine kraftfulde billeder udført med en sikker sans for farvens og linjens skønhed. Gennem hele livet fastholdt Matisse dog en søgende tilgang til sin kunst og blev ved med at afprøve og udfordre sit eget udtryk.

Læs om Matisse og hans liv

Alle faser i kunstnerens udvikling

Udstillingen præsenterede alle væsentlige faser i kunstnerens udvikling med et værkudvalg, der spændte fra Matisses produktion fra omkring 1900, da hans metode begyndte at tage form, til sidst i 1940'erne, da han nåede et sidste højdepunkt med maleriet.

En samling i verdensklasse

Ikke nok med at du kunne opleve en helt unik udstilling af Matisse-værker – du havde også mulighed for at gå på opdagelse i museets samling af fransk kunst. Samlingen består af skulpturer, malerier, tegninger og keramik af blandt andre Picasso, Braque, Modigliani, Derain og ikke mindst Matisse

Læs om samlingen Fransk Kunst 1900-1930


Oplev udstillingen på Centre Pompidou, SMK og Metropolitan Museum of Art

Udstillingen kan ses på de tre museer i følgende perioder:

Centre Pompidou, Musée National d’Art Moderne, Paris
Matisse. Paires et séries
7. marts – 18. juni 2012

Statens Museum for Kunst, København
Matisse – fordobling og variation
14. juli – 28. oktober 2012

The Metropolitan Museum of Art, New York
Matisse – In Search of True Painting
4. december 2012 – 17. marts 2013

Udstillingens kuratorer

Cécile Debray
Museumsinspektør, Collections modernes
Centre Pompidou, Musée National d’Art Moderne, Paris

Dorthe Aagesen
Museumsinspektør, Seniorforsker
Statens Museum for Kunst, København

Rebecca Rabinow
Museumsinspektør, Department of Modern and Contemporary Art
The Metropolitan Museum of Art, New York

Film fra Centre Pompidou

Centre Pompidou har produceret en lille film om udstillingens fokus. Du kan se den her:arrow Kommentarer (0)
 
Endnu ingen kommentarer
Skriv en kommentar
 


Senest opdateret: 26.apr.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo