Udstillinger

Drømmen

I udstillingen kunne du se maleriet Drømmen, som Matisse malede i 1940. Det viser en menneskelig figur med genkendelige ansigtstræk, iført en bluse fyldt med dekorative elementer.

Matisse havde længe været interesseret i forskellige typer af stoffer og samlede på dem i en slags "arbejdsbibliotek". Under sine besøg i Nice i 1935-36 udviklede Matisse en forkærlighed for broderede bluser. Han blev optaget af nogle rumænske bluser, han genfandt mellem sine ejendele. Han var især betaget af deres enkle, geometriske motiv inspireret af egebladet.

Værkets tilblivelsesproces

Matisse lod mange af sine malerier fotograferer mens de var under tilblivelse, hvilket giver et indblik i hans arbejdsproces. Fotografierne af de tidligere versioner af Drømmen viser, hvordan Matisse forenklede motivet. I det færdige maleri har Matisse flyttet opmærksomheden fra blusen til figuren, som er blevet maleriets egentlige motiv. 

Hør om flere værker i lydguiden

Teksten er baseret på Doïna Lemnys artikel Dekorationens metafysisk. I udstillingskataloget kan du læse hele artiklen og udforske mange flere af Matisses værker i de 28 artikler.

Du kan købe kataloget i museets boghandel


arrow Kommentarer (0)
 
Endnu ingen kommentarer
Skriv en kommentar
 


Senest opdateret: 26.apr.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo