Udstillinger

I Cirkus, klovnen Footit som dyretæmmer, 1899

Slutspil

Da Lautrec i 1899 var indlagt på nerveklinikken i Neuilly, vendte han tilbage til cirkustemaet, som var en af de første typer af forlystelsesscener, han blev fascineret af. Her producerede han en række gennemarbejdede tegninger, sandsynligvis lavet efter hukommelsen. Disse tegninger er nogle af de mest detaljerede og stramt konstruerede i Lautrecs produktion, og står som en af de sidste værkgrupper, Lautrec udførte før sin død.

Cirkus havde en særlig tiltrækningskraft
Cirkus havde på Lautrecs tid en særlig tiltrækningskraft. Det var det mest populære tilbud på forlystelsesscenen og tiltrak de brede masser. Den imponerende tekniske kunnen i de spektakulære og farlige numre og manegens hovednummer, den grusomme moderne klovn, pirrede også avantgarden.

Lautrec havde, siden han kom til Paris været optaget af cirkus, og da han i 1899 var indlagt på en nerveklinik, genoptog han temaet i en bemærkelsesværdig gruppe tegninger.

Gennemkomponerede og detaljerede
Modsat Lautrecs øvrige værker er disse tegninger ikke flygtige indtryk, der indfanges i et kort øjeblik. De er tværtimod gennemkomponerede, detaljerede og kontrollerede kompositioner – både formelt og i indholdet. Måske derfor fremstår de som mere almene udsagn, hvor artisterne optræder som absurde fortolkninger af den menneskelige eksistens.

arrow Kommentarer (0)
 
Endnu ingen kommentarer
Skriv en kommentar
 


Senest opdateret: 26.apr.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo