Willie Doherty: Secretion

Udstillingsperiode: 1. november 2012 - 24. februar 2013 | x-rummet

Ordet secretion betyder sekretion, afsondring, sekret eller det at skjule.

I samarbejde med dokumentarfilmfestivalen CPH:DOX blev Willie Dohertys film Secretion vist. Det var femte gang, SMK og CPH:DOX samarbejdede. 

Secretion er Dohertys nyeste værk. Før det blev udstillet på SMK, blev det vist på udstillingen Documenta(13) i Kassel. Det er blandt meget andet en film om frygten for det usynlige og dermed for det, der er uden for kontrol. 

Om filmen

Det slutter med et billede, vi aldrig ser, men sent vil glemme. En mand i arbejdsuniform ligger på gulvet i sit hus i en tilstand af begyndende opløsning. 

Men Secretion starter med de små tegn: Træerne visner og dør. De er inficeret af en mystisk smitte, der breder sig til hele skoven. Snart inficeres også den forsøgsstation, hvor videnskabsfolk desperat prøver at finde ud af, hvad der foregår. De ender med at give op og lukker forsøgsstationen for i stedet at tage hjem.

Deres forsøg på at stoppe smitten har kun bragt katastrofen nærmere.

 

Et skønt og rædselsvækkende værk

I Secretion kommer vi med Dohertys langsomme kameraføring helt tæt på detaljerne i et afsondret landskab og en forladt bygning i civilisationens udkant. Filmens smukke, knivskarpe optagelser af svampeangreb, råd og forfald skaber et modsætningsfyldt udsagn, der gennemsyrer det på én gang skønne og rædselsvækkende værk. 

Som i en psykologisk science fiction fortælling fortæller filmens voice-over om mærkværdige og skjulte hændelser i området, men uden at forklare dem.


Nykredit har støttet udstillingen

Montana
har støttet udstillingen

Om Willie Doherty

Om Willie Doherty

Læs om den nordirske kunstner Willie Doherty, der er en af de mest bemærkelsesværdige, billedkunstneriske fornyere.

Artist in Focus

Willie Doherty var Artist in Focus på CPH:DOX 2012, og hans værk Secretion var nomineret til festivalens New Vision Award.

Hvorfor hedder det x-rummet?


X’et i x-rummet står for det ukendte.  x-rummet forvandler sig, da det flytter rundt i museets sale. Ingen ved på forhånd, hvordan kunsten og rummet kommer til udtryk.