Udstillinger

Maleri | 4.jun.2012

Kommer man ny maling på mangler i maleriet?

Svaret er både ja og nej. Det afhænger af karakteren af ’manglen’. Hvis originalfarve mangler fuldstændig, vil konservatoren på ny fylde hullet med kit. Præcis oven på udkitningen anbringes, ofte i akvarel eller gouache, en basistone, der er lidt lysere end originalfarven.

Herover lægges af en eller flere gange tynde farvelag bestående af pigmenter bundet i en kunstharpiks. Det kunne være Mowilith 50, en polyvinylacetat, Paraloid B 72, en æthyl-methacrylat-copolymer eller ved brug af Gamblin Conservation Colors, der er en polymeric resin bestående af aldehyder. Disse kunstharpikser vil i fremtiden være nemmere at fjerne, og desuden ændrer de meget langsomt farve i modsætning til f.eks. olie- eller fernisfarver.

En anden ’mangel’ i et maleri kunne være, at en tynd lasurfarve for mange år siden er bortrenset under en tidligere restaurering eller simpelthen har mistet sin farve ved udblegning forårsaget af lys. Da vi ikke kan vide, hvor intens farven af en sådan lasur kan have været, forsøger vi normalt ikke at erstatte den med en ny. Det ville involvere for meget gætteri.

arrow Kommentarer (0)
 
Endnu ingen kommentarer
Skriv en kommentar
 


Senest opdateret: 26.apr.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo