Udstillinger
Slotshaven på Gottorp Slot, som den ser ud i dag.

Gottorp Slot og have

Gottorp Slot ligger i Slesvig og var i en periode ejet af de danske konger, indtil Christian den 3. lod sin yngre bror prins Adolf få slottet 1544. Det blev begyndelsen på det gottorpske fyrstehus.

Fra 1544 til 1713 boede de gottorpske hertuger på slottet, som med hertug Frederik den 3. blev et centrum for kunst og videnskab.

Haven på Gottorp Slot

I 1637 begyndte hertug Frederik den 3. at anlægge en ny have på Gottorp Slot. Det blev til en prægtig barokhave. Det var den nye haves blomster, som Hans Simon Holtzbecker malede i blomsterbogen Gottorfer Codex.

Sjældne planter fra hele verden

I haven fandt man sjældne planter fra fjerne egne af kloden. Planter, der ellers var sjældne i Nordeuropa i 1600-tallet, var her bragt sammen i et antal, man ikke havde set før. Når man på den tid havde en fin samling af planter, var det almindeligt, at man fik en kunstner til at male planterne.

Krigsbytte til København

I 1700-21 fandt Store Nordiske Krig sted, og i 1713 besatte danske tropper hertugdømmet Gottorp. I de følgende 35 år blev både Gottorp Slots berømte kunstkammer og store bibliotek sendt til København. På den måde havnede blomsterbøgerne Gottorfer Codex og Det Grønne Florilegium på SMK.

Haven og slottet i dag

I dag er barokhaven reetableret. Ingen ved dog med sikkerhed, hvordan haven så ud i midten af 1600-tallet. En række af de planter, man kan se i Gottorfer Codex, indgår i den nye have. Men helt enkelt har det ikke været. I de mellemliggende århundreder er planterne blevet forædlet og har ændret karakter. Enkelte planter har dog på forunderlig vis overlevet på egen hånd i al ubemærkethed i den vildtvoksende have.

Besøg Gottorp Slots hjemmeside (eksternt link)


Senest opdateret: 26.apr.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo