Udstillinger

Om udstillingen

I kunsterens have kunne du gå på opdagelse i 200 års blomstermalerier. Med udstillingen Blomster og Verdenssyn bød SMK inden for i en barokhave fra 1600-tallet fyldt med blomstermalerier.

En 300 år gammel skat

Mange af malerierne havde aldrig tidligere kunne opleves på museet. De havde været for skrøbelige. Det gjaldt blandt andet et af museets absolutte hovedværker – blomsterbogen Gottorfer Codex – som konservatorerne gennem flere år restaurerede. De skrøbelige blomstermalerier blev for første gang udstillet i Blomster og Verdenssyn.

Et billede af en blomst er et billede af tiden

Udstillingen dykkede ned i en periode, hvor mennesket stod mellem en symbolsk og en mere videnskabelig måde at betragte verden på, og kastede lys over de spor, det satte i blomstermaleriet.

Med blomsterbogen Gottorfer Codex som omdrejningspunkt fortalte udstillingen historien om, hvordan 1600- og 1700-tallets malere portrætterede blomster. Blomstermaleriet har altid været under forandring, fordi kunstneres gengivelser af blomster og planter er påvirket af historien, og hvordan kunstnerne ser på verden.

En anmelderrost udstilling

"En overdådig buket, der ikke kun er smuk..." 
– Weekendavisen

"Et berusende, æstetisk bombardement, som man samtidig bliver klogere af." 
– Information

Politiken: 6 hjerter
Børsen: 5 stjerner
Jyllands-Posten: 5 stjerner
Kristeligt Dagblad: 5 stjerner

Roden på en Scilla peruviana fra blomsterbogen Gottorfer Codex

Blomsterbogen Gottorfer Codex fortæller historien om sammenstødet i 1600-tallet mellem en symbolsk og en mere videnskabelig måde at forstå verden på.

I bogen finder vi både naturtro fremstillinger af planternes rødder og nøgne mænd, der uvirkeligt hænger ud fra blomstens blade.


Senest opdateret: 26.apr.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo