To verdener som én

Hypnotiserende mønstre, tusindvis af broderisting, minutiøse penselstrøg og stikkende nåle. I udstillingen To verdener som én kunne børn og voksne dykke ned i den pakistanske kunstner Aisha Khalids univers, hvor verdener mødtes og smeltede sammen.

Der er mange veje ind i Aisha Khalids kunst – og mange verdener – der udfolder sig i den pakistanske samtidskunstners hypnotiserende og præcist udførte værker. I udstillingen kunne børn og familier dykke ned i et univers fyldt med mønstre, der fik det til at flimre for øjnene, og hvor der gemte sig tilslørede kvinder, eventyrlige figurer og huller, der ledte ind til andre verdener. Under overfladen gemte der sig også historier om identitetsskabelse, magtstrukturer og vestlige forestillinger om Pakistan.

For store og små
Omgivet af mønstre, tusindvis af broderisting og stikkende nåle kunne børn og voksne udforske modsætninger, og hvordan verden ser ud, når man danser eller snurrer rundt om sig selv og bliver rundtosset. For de større børn og voksne kunne Khalids værker kickstarte samtaler om sprog, identitet og temaer som krig og terror. Om hvem vi er, og hvordan vi definerer hinanden.

Mødet mellem to verdener

Khalids værker er baseret på hendes egne erfaringer og afspejler hendes oplevelser i både Pakistan og den vestlige verden. Og i sine værker reflekterer Khalid over mødet mellem to verdener.

Med afsæt i miniaturemaleriets traditioner og teknik og den pakistanske tradition for mønstre og ornamentik går hun til angreb på sociale og politiske strukturer og skaber på den måde værker, der på en og samme tid er poetiske og politisk slagskraftige.

 

 

 


Aisha Khalids værker udspringer af miniaturemaleriets traditioner og teknik. Men hendes motiver ligger langt fra de traditionelle. Hvor det flere tusind år gamle miniaturemaleri oprindeligt blev brugt til at illustrere kongefamilier og hinduistiske og muslimske mytologier i bøger og manuskripter, udfordrer hun miniaturemaleriet ved i sine værker at udfolde nutidige og aktuelle emner – emner, der handler om, hvad sker med og omkring hende. 

Inspireret af sufisme, den islamiske mystik, stiller Aisha Khalid skarpt på kvinderoller, identitetsskabelse, magtstrukturer og vestlige forestillinger om Pakistan.

Praktisk information

Udstillingsperiode
7. oktober – 19. februar 2017 

Åbningstider
Tirsdag-søndag kl. 11-17
Onsdag kl. 11-20
Mandag lukket

Dagsbillet til museet
Voksen: 110 kr.
Ung (u. 30): 85 kr.
Barn (u. 18): Fri entré
1 voksen + 1 barn: 90 kr.
Årskort: Fri entré
Se alle priser

Årskort til SMK
Få adgang til et helt års kunstoplevelser med et årskort

Tilmeld dig SMK's nyhedsbrev

fileadmin/user_upload/Dokumenter/besoeg-museet/boern-og-unge/Moensterbog.pdf

Mønsterjagt

Download familiehæftet Mønsterjagten og bliv guidet rundt på SMK, hvor det vrimler med mønstre og gentagelser.

Udvalgte værker

At the Circle's Center, 2016

Når Aisha Khalid maler sine miniaturemalerier kræver det meget stor koncentration, for hun maler med ultratynde pensler og skaber mønstre, som ser ud, som var de genereret i et computerprogram. 

Ved første øjekast ser det ud som om, at de næsten hypnotiserende mønstre forsætter i det uendelige – men hvis du stopper op og kigger lidt nærmere, vil du måske opdage, at der i de detaljerede ornamentale mønstre gemmer sig forskellige variationer af kamuflerede burkaklædte skikkelser og huller, der leder ind til andre verdener.

Two Worlds as One, 2016

Måske kender du nogle smukke og ufarlige ting fra din hverdag, som kan stikke og gøre ondt? For eksempel en sten i skoen eller en rosenbusk med torne.

Midt i udstillingen hang to store tæpper, som Khalid havde skabt specielt til denne udstilling. Umiddelbart fremstod de som luksuriøse tæpper spækket med smukke gyldne og sølvlignende mønstre – og gik du tæt på, ville du opdage, at der gemte sig små mænd, fugle og dragelignende figurer. Men gik du bag om tæppet, fandt du den diametrale modsætning af tæppets eventyrlige forside. Her stod en rank hær af tusindevis af sylespidse nåle.

Conversation, 2002

Værket består af to videoer – en slags samtale mellem to handlinger og to sæt hænder.

På den ene skærm broderes en yndig rose af Khalids hænder. Du kan høre, hvordan nålen stikkes gennem stoffet. På den anden skærm trevles broderiet op igen af nogle lysere hænder, og du kan høre, hvordan nålen knækker rosens tråde. 

I loop gentages handlingen igen og igen – til ingen verdens nytte. Med værket stiller Khalid skarpt på magtforhold, kvindesyn, håndens arbejde og gentagelser.

Name, Class, Subject, 2009

Måske kan du flere end et sprog? Måske er du ved at lære et nyt sprog? Der kan være mange grunde til, at vi lærer forskellige sprog. 

Derhjemme talte Khalid urdu, men i skolen lærte hun at tale engelsk. I værket sætter hun spot på forholdet mellem hendes barndoms to sprog.

Hun undersøger, hvordan sprog er med til at skabe verden, hvem vi er, og hvordan vi definerer hinanden. Hvordan sprog kan bruges til at begå sig i en globaliseret verden, men kan også handle om magtforhold og magtstrukturer.

Om Aisha Khalid

Aisha Khalid er uddannet miniaturemaler på kunstakademiet i Lahore og på Rijksakademiet i Amsterdam og er i dag en af Pakistans førende samtidskunstnere. Khalid er en del af den første generation, der siden 90'erne har udfordret det flere tusind år gamle miniaturemaleri.

I modsætning til fortidens miniaturemalere, der blev oplært i til perfektion at gengive kongelige og mytiske motiver, udfordrer 'neo-miniaturens' første generation miniaturemaleriet i både skala, symbolik, materialer og farver samt ved at kommentere på aktuelle politiske og sociale temaer.På den ene side et smukt ornamenteret tæppe. På den anden side en overflade med tusindvis af sylespidse nåle. Malerier med hypnotiserende mønstre, hvor der gemmer sig kamuflerede burkaklædte kvinder og huller, der leder ind til en anden verden.

I udstilligen for børn og voksne sætter

 

I udstillingen kan børn og familier også udforske en række malerier, som umiddelbart ligner mønstre, der fortsætter i det uendelige, gengivet med digital korrekthed. Men når man stopper op og kigger lidt nærmere, vil man opdage, at der i de detaljerede ornamentale mønstre gemmer sig forskellige variationer af kamuflerede burkaklædte skikkelser og huller, der leder ind til en anden verden.Fra 7. oktober 2016 til 19. februar 2017 kan børn og familier opleve en udstilling skabt af den pakistanske billedkunstner Aisha Khalid specielt til SMK. Inspireret af sufisme, den islamiske mystik, stiller hun skarpt på kvinderoller, identitetsskabelse, magtstrukturer og vestlige forestillinger om Pakistan.http://www.davidmus.dk/samlingerne/islamisk

Miniaturer og tekstiler

På Davids Samling kan du dykke ned i den kultur, som Aisha Khalid bruger som grundlag for sine kunstudfoldelser.


dykke ned i de historiske forløb omkring den islamiske kunst og se miniaturer og tekstiler fra Muhammads tid til det 19. århundrede. Og studere den kultur, som Aisha Khalid bruger som grundlag for sine kunstudfoldelser.

Børn og familie

Børn og familie

Der er mange oplevelser for børn og familier på SMK. Blandt andet Børnenes Værksted, Match-SMK, omvisninger og Tegnesal.

Temaforløb

Undervisning på SMK

I vores temaforløb med en kunstner, kan du dykke endnu dybere ned i Aisha Khalids fascinerende univers.

http://www.cku.dk/om-images/

En del af

Images 16 præsenterer samtidskunst fra Afrika, Asien og Mellemøsten.