Undervisning

Marianne Grymer Bargeman med juryen, der har tildelt hende og SMK Children in Museums Award.

Bag om | 3.apr.2014

SMK vinder international pris for børneformidling

Statens Museum for Kunst var oppe imod 11 museer fra hele verden heraf flere dedikerede til børneformidling, men det blev ikke desto mindre Statens Museum for Kunst, repræsenteret af Leder af Børn og Unge-enheden Marianne Grymer Bargeman, der kunne tage imod årets Children in Museum Award 2014 i Bologna. Hun blev rost for museets innovative, unikke og professionelle arbejde med at formidle kunst til børn på et højt niveau.

Det var en enig jury, der pegede på Marianne Grymer Bargeman og SMK som vinder af årets Children in Museums Award. Det blev fremhævet, at museets professionelle og systematiske arbejde med at formidle kunsten gennem udstillinger, workshops og andet materiale til børn er enestående for et kunstmuseum. Museet blev også rost for at gøre en stor indsats for at evaluere og dokumentere arbejdet med børnene, så andre museer kan få glæde af SMK’s viden og erfaringer med målgruppen.

Børn skal tages seriøst
Marianne Grymer Bargeman, der er Leder af Børn og Unge-enheden, glæder sig over anerkendelsen, som hun ser som et resultat af museets insisteren på at tage børnene seriøst som en målgruppe på lige fod med museets andre målgrupper. Ambitionsniveauet er højt, og de to seneste børneudstillinger har taget fat på tunge emner som ”Liv og Død” og ”Frihed”.

”Kunst udvikler os menneskeligt og hjælper os med at få fat i det flertydige. De komplekse emner skaber derfor sammen med kunsten en grobund for interessante, fælles oplevelser. Vi ønsker med vores børneudstillinger at indgyde børn mod til at reflektere over emner, som er svære, forunderlige og udfordrende. Mange forældre er også glade for at få muligheden for at snakke med børnene om de lidt større spørgsmål, som det ellers kan være svært at komme i gang med,” fortæller Marianne Grymer Bargeman.

Hun mener, at det er vigtigt, man tør udfordre børnene. Derfor blandes muligheden for fysisk udfoldelse med fremvisning af ægte kunstværker. Børneudstillingerne skal ikke reduceres til en avanceret legeplads:

”Det er vigtigt, at vi ikke lefler for børnene, men tager dem alvorligt og kommer dem i møde ved at sætte os ind i deres verden og tage udgangspunkt i den,” siger hun.

For at sikre, at en udstilling er i øjenhøjde, bliver børnene inddraget allerede i udviklingsprocessen, hvor de bl.a. er med til at udvælge kunstværker og teste forskellige pædagogiske og formidlingsmæssige greb. Ud fra børnenes input ved Marianne og hendes medarbejdere, om de har ramt noget, børnene synes er spændende, men feedback fra forældrene varmer også.

”Når man får en SMS fra en far, der fortæller, at hans dreng har snakket om begrebet frihed de sidste 45 minutter, så ved man, at man er lykkedes”, fortæller hun.

Kunst gør børn klogere
Målsætningen for Marianne Grymer Bargeman og hendes folk er netop at gøre børnene klogere på livet gennem kunsten.
”Hvis børn og unge møder kunsten på en god måde, kan den åbne op for nye tanker og gøre deres verden større. Herved får de en mere bredspektret oplevelse af verden,” siger hun.

Børn er også fremtidens museumsgæster, og hvis de har en god oplevelse på SMK som børn, så er chancen for, at de kommer igen som voksne, langt større. Ofte vender de dog tilbage langt hurtigere. ”Jeg hører tit, at børnene er kommet hjem og har spurgt deres forældre, om de ikke nok kan tage herind igen i weekenden,” fortæller hun.

Og det kan man roligt gøre, for børneaktiviteterne er ikke afgrænset til børneudstillingen. Børn er velkomne på hele museet, og der er bl.a. dedikerede børneomvisninger i de faste udstillinger hver weekend. I øjeblikket kan man også opleve et børnespor til den aktuelle Asger Jorn-udstilling, der præsenter kunstnerens liv, tanker og metoder for børnene på en sjov og levende måde.

Om Children in Museums Award
Children in Museums-prisen blev etableret i 2012 af det Europæiske Museumsakademi og børnemuseernes internationale organisation Hands On! International. Formålet med prisen er at anerkende fremragende arbejde på museer rundt om i verden samt sprede nye tilgange og idéer inden for området. Juryen kigger efter kreativ anvendelse af udstillinger og programmer med en innovativ og fortolkende tilgang, som er meningsfuld for den relevante aldersgruppe. Prisen uddeles årligt og alle museer og centre, der formidler til børn, kan søge om at blive taget i betragtning.

Juryen skrev:
Juryen roser enstemmigt SMK for deres præsentation, materialer og programmer for børn. De er dybdegående, af høj kvalitet og unikke for et kunstmuseum. Marianne Grymer Bargemans grundige arbejde, erfaring og overbevisning har skabt opmærksomhed omkring børn som en målgruppe for museer. Børn tages seriøst af både kuratorer og direktør, og idéerne fra børnepræsentationen er i tråd med resten af museet. Komplekse emner, som er researchet grundigt, er gjort tilgængelige for børn, og danner grundlag for et unikt, overraskende og stimulerende miljø, der er baseret på en original tilgang og idéen om tankefrihed. Kombinationen af værksteder, udstillingsareal og tegnerum er en unik idé.

For yderligere oplysninger:

Marlene Mee Ahrens
Pressemedarbejder
E: marlene.ahrens@smk.dk
T +45 3374 7197

Marianne Grymer Bargeman
Enhedsleder
E: marianne.bargeman@smk.dk
T +45 2552 7185

arrow Kommentarer (0)
 
Endnu ingen kommentarer
Skriv en kommentar
 


Senest opdateret: 26.apr.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo