Foto: Søren Rønholt

#smkchasingsilence – Hammershøi møder Instagram

Vilhelm Hammershøi, Asiatisk Compagnis bygninger, set fra St. Annæ Gade på Christianshavn, København, 1902, SMK

Vilhelm Hammershøi, Kvindefigur set fra ryggen, 1888, SMK

Vilhelm Hammershøi, Solstråler el. Solskin. “Støvkornenes dans i solstrålerne”, 1900, Ordrupgaard 

Solstråler gennem sprossede vinduer, rygvendte kvinder i stille stuer og mennesketomme facadestudier i melankolske gråtoner. Den store danske maler Vilhelm Hammershøi fik med rette titlen ”de stille stuers maler” for sin særegne, poetiske stil. Kan du indfange hammershøisk stilhed med din smartphone?

Foto: Søren Rønholt

Hvad, hvor og hvordan?
Konkurrencen går ud på at skyde skarpe Instagram-billeder inspireret af Hammershøis æstetik og motivvalg. Hvis du tagger billedet #smkchasingsilence, deltager du automatisk i konkurrencen om en udgave af Hammershøi-kataloget med flotte helsidestryk af alle Hammershøi-værkerne i SMK’s samling.

Hvad er et Hammershøi-foto?
Mange fotografer har allerede på forskellig vis ladet sig inspirere af Hammershøi, og vores konkurrence handler ikke om at imitere et bestemt værk, men om at indfange den særligt hammershøiske æstetik. Til fotografiet ovenfor har fotograf Søren Rønholt således ladet sig inspirere i både farve- og motivvalg. Mange af Hammershøis værker har i sig selv et fremtrædende fotografisk udtryk og bærer derfor oplagte paralleller til æstetikken på Instagram. Forfatteren Poul Vad, der beskæftigede sig indgående med Hammershøi, beskriver forholdet mellem den danske maler og fotografiet som følgende:

”Fotografiet er et af de fænomener, der definerer moderniteten. I det ’fotografiske’ aspekt af Hammershøis billeder finder vi utvivlsomt noget af forklaringen på at denne i så høj grad traditionsbundne malers billeder alligevel netop tilhører moderniteten og den dag i dag gør et ’moderne’ indtryk.”

Vi bedømmer ud fra det samlede indtryk, men derudover kan/skal du kombinere så mange af følgende elementer som muligt:

• Lys gennem vindue
• Spil mellem lys og skygge
• Begrænset farvemætning og -palette
• Kvinde med ryggen til
• Isoleret kvinde
• Koncentration om stille gøremål
• Rum en suite
• Tomme rum

Du kan fotografere hvor som helst ­ en stue i Peru kan være lige så hammershøisk som en mennesketom gade i Danmark. Så grib din smartphone og indfang gråtonerne, lyset og ikke mindst stilheden.

Konkurrencen er inspireret af Hamburger Kunsthalles Instagram-challenge  #wandererofthemonth.

De første vindere er fundet

Ordrupgaard har kåret april måneds vindere med følgende begrundelser:

1. Af @Julietengnagel
"Dette billede fanger smukt arkitekturens tomhed og stilhed. Hammershøis malerier har gader lige så tomme som hans interiører og lader kun arkitekturens skarpt aftegnede linjer synlige i tågen og regnen. Hvis Hammershøi havde en Instagram-profil er vi ret sikre på at han ville have elsket dette billede."

2. Af @deepakkrenuse87
"Dette billede indfanger meget præcist Hammershøis fascination af lys. Ligesom Solstråler el. Solskin. “Støvkornenes dans i solstrålerne” (1900) fra Ordrupgaards faste samling, afslører dette fotografi selve lysets essens. Som en sand Hammershøi har fotografen indfanget det uudgrundelige og forvandlet det til noget konkret. Usandsynligt smukt!"

3. Af @charlottelouisaknights
"Dette billede minder os om Hammershøis kendte portræt af hans kone Ida. Den introverte, rygvendte positur og placeringen så tæt ved væggen skaber den samme stemning af undren og fravær, der er et gennemgående træk i Hammershøis bedste værker."

Nyhedsbrev

Tilmeld dig SMK nyhedsbrevet

Vær den første til at høre om nye udstillinger, arrangementer og særtilbud.

Dansk og Nordisk Kunst 1750-1900

Dansk og Nordisk Kunst 1750-1900

Temaer, digitale borde, tegn selv og meget mere. Læs om hvad du kan opleve i udstillingen.

http://ordrupgaard.dk/portfolio_page/vilhelm-hammershoei-strandgade-30/

Hjemme hos

Besøg Ordrupgaards aktuelle udstilling, der inviterer dig indenfor i Hammershøis stille stuer.

SMK Logo