Hvem er vi
Museet set udefra

© SMK på Flickr: Billede uploadet af Jonas Smith.

Pyntet historicisme - enkel modernisme

Museets ældste bygning er fra 1896 og er tegnet af arkitekten J. Vilhelm Dahlerup. Bygningen afspejler datidens glæde ved at blande flere historiske stilarter. Hvilket tydeligst ses på den rigt dekorerede facade og det pompøse indgangsparti, der danner en højtidelig overgang til museets samlinger.

Indtil 1960'erne blev man i museets forhal mødt af et kæmpemæssigt trappeforløb. Her kunne man stige op til billedkunsten på første sal. I stueetagen var museets gipsafstøbningssamling stillet op. I dag befinder denne del af museet sig i Den Kongelige Afstøbningssamling i Toldbodgade.

Allerede fra starten havde museet pladsproblemer. Men først i 1970 blev museets udstillingsareal udvidet ved at overdække to lysgårde midt i museet.

Museet set fra Østre Anlæg

© SMK på Pinterest: Billede uploadet af Kerry Layton.

Tilbygningen fra 1998 har givet museet endnu en betydelig og tiltrængt udvidelse af udstillingsarealet.

Parallelt med Dahlerups gamle museumsbygning ligger den nye, enkle modernistiske bygning og åbner museet ud mod den omkringliggende park.

Det er arkitekten Anna Maria Indrio fra C.F. Møllers tegnestue, der står for den nye arkitektur.

Tomás Saracenos værk Biospheres udstillet på SMK.

© SMK på Flickr: Billede af Tomás Saracenos Biospheres uploadet af Tobias Fonsmark.

De to vidt forskellige arkitektoniske udtryk ligger adskilt, men er forbundet med en glasoverdækket skulpturgade, og på 1. sal forbindes de af gangbroer.

På en og samme tid smelter de to bygninger sammen i en glidende bevægelse samtidig med, at de arkitektoniske forskelle markeres mellem dem.

Litteratur: Arkitektur DK, 8, 1998. Statens Museum for Kunst

Senest opdateret: 8.apr.2014
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo