Kinesiske Qi Zhang fortæller SMK Fridays-gæster om Købkes Udsigt fra Dosseringen ved Sortedamssøen mod Nørrebro fra 1838. Foto: Ida Høyrup / SMK Foto

SMK for alle?

SMK skal og vil være for alle – og vi arbejder på sagen, men ikke alene.

De seneste tre år har vi blandt andet fået hjælp fra sprogkursister og borgere med rødder i mange forskellige nationer, lande og kulturer  borgere, der for nyligt er flyttet til Danmark af lyst eller nød. De arbejder på SMK, hvor de styrker deres danske sprog samtidigt med, at de lærer en dansk arbejdsplads at kende.

Og så hjælper de SMK ved at være katalysatorer for refleksioner over, hvad det vil sige at være et nationalt museum i et land og en verden, hvor kulturer, sprog og nationaliteter blandes, forhandles og forenes.

Kom og øv dit danske på SMK

Kom og øv dit danske på SMK

Har du lyst til at øve dit danske? Eller hjælpe andre med at gøre det? Og har du lyst til at gøre det over en varm kop kaffe blandt 700 års kunst? Så er SMK KOM måske noget for dig.

Vi har startet SMK KOM, fordi vi kunne se, at der var et stort behov. Vi ved, at det at sætte ord på kunst kan noget særligt. Hurtigt handler folks samtaler om livserfaringer, identitet og følelser. Og det er motiverende, hvis du skal lære et nyt sprog og indgå i nye fællesskaber, fortæller kunstformidler Julie Johnsen.

http://www.smk.dk/udforsk-kunsten/smk-blogger/artikel/sprogskolekursister-paa-museum/

Sprogskolekursister på SMK

Mikkel Bogh blogger om vigtigheden i at museer nytænker deres kerneopgaver for at bevare relevans og attraktion. Ansættelsen af seks sprogkursister er et led i nytænkningen af formidling som kerneopgave.

Inden for lovens vide rammer har kunstmuseernes funktionsmåde ændret sig markant. At bevare sin relevans, sin sprødhed og sin attraktion som kulturinstitution kræver først og fremmest en vilje til at følge og lytte til sine brugere, og så kræver det et blik for den generelle samfundsudvikling.

http://www.smk.dk/udforsk-kunsten/smk-blogger/artikel/flerstemmighed/

Flerstemmighed

Formidlingschef Berit Anne Larsen blogger om SMK's samarbejde med Images16-festivalen, som præsenterer visuel samtidskunst fra lande i Mellemøsten, Asien og Afrika.

Partnerskabet giver mulighed for at præsentere udstillinger, der introducerer flere og mere utraditionelle stemmer i både udstillinger og aktiviteter: I migrationsudstillingerne ved at lade CAMP kuratere, i To verdener som én ved at lade den pakistanske kunstner Aisha Khalid reflektere mødet mellem to visuelle regimer...

http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/smk-ansaetter-udenlandske-borgere/

SMK ansætter udenlandske borgere

I april 2016 ansatte SMK seks nye projektmedarbejdere, der ikke har dansk som modersmål: Yenny Sarmiento fra Columbia, Alemayehu Masresha fra Etiopien, Enes Fatih Doğan fra Tyrkiet, Ionela Prodan fra Rumænien, Qi Zhang fra Kina og Aisha Mothair fra Pakistan.

”Jeg lærer en dansk arbejdsplads og den danske kultur at kende. Jeg taler mere på dansk og lærer om kunst. Det er en fantastisk erfaring at få. Jeg håber, mit arbejde her på museet kan hjælpe mig til at få et fast job i Danmark," fortæller Yenny Sarmiento.

http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/-310de851bf/

Folkemøde på Bornholm

I juni måned drog SMK til folkemødet på Bornholm for sammen med folkemødegangerne at undersøge, hvad et nationalt kunstmuseum egentlig er, hvad skal det kunne og hvilken rolle skal det have for dig og mig.

De kunne blandt andet udtrykke sig ved at angive på en skala med et kryds, et ord eller en tegning, hvorvidt de mente, at forskellige ord passede til deres opfattelse af et nationalt kunstmuseum. De kunne også klippe-klistre og kreere en mini-kollage over, hvad et nationalt kunstmuseum er og bør være for dem.

http://www.smk.dk/udforsk-kunsten/smk-blogger/kategori/sprogskoler-paa-museer/

Sprogskoler på museum

SMK blogger om sprogskoleprojektet og dets effekt og betydning for både kursisterne og museet. Du kan blandt andet læse om workshoppen OrdVærkSted, der har til formål sammen med kursisterne at udvikle forløb til undervisning i dansk sprog på SMK.

Kursisterne fremhæver, at det er sjovt at gøre noget andet, end de plejer i sprogklassen, og at der har været masser af humor. ”Det er befriende for en gangs skyld at kunne være sjov på dansk”, siger Joanne, der også synes, at: ”Det har været godt at være kreativ med sproget, at skabe noget og vise den del af sin identitet på dansk”.

http://www.smk.dk/udforsk-kunsten/smk-blogger/artikel/medarbejder-paa-smk/
Foto: Ousmane Hagen

Medarbejder på SMK

Ousmane Hagen blogger om, hvordan det er at være en del af projektet SMK Ansat, som er et jobtilbud til sprogkursister.

Jeg har ikke nogen faglig viden om kunst. Min mening om kunst er ofte styret af den umiddelbare følelse, som kunstværket giver mig. Det kom derfor som en overraskelse, at SMK ville ansætte en udlænding som mig, der går på sprogskole og ikke har kendskab til kunst på et dansk museum. Hvad kunne jeg bidrage med?

Kontakt

Kunstformidler
Annette Skov
E annette.skov_@_smk.dk
T 23960777

Kunstformidler
Vera Østrup
E vera.oestrup_@_smk.dk
T 25527195Det sker

Hver onsdag mellem 16-19 fra 7. marts 2018

… kan du komme forbi SMK KOM på Statens Museum for Kunst og snakke dansk, opleve kunst og møde nye mennesker. Det er gratis og alle er velkomne.

SMK KOM er især for dig, der har lyst til at blive bedre til dansk, eller som vil hjælpe andre med at øve dansk.