Presse

Elmgreen & Dragset, Untitled 2011 Courtesy: Galerie Emmanuel Perrotin Photo by: Guillaume Zicarelli

Pressemeddelelser | 7.jan.2014

Det sker på Statens Museum for Kunst i 2014

Grus, gravkøer og byggerod har længe mødt museets gæster, men i efteråret 2014 vil den nye Museumshave endelig stå klar. En have, der vil byde på grønne græsklædte øer, bugtede stier og et stort bassin, der også kan fungere som scene: Et nyt grønt og rekreativt område i hjertet af København. Indenfor museets mure bliver 2014 et år, der står i rebellernes tegn med udstillinger, der udfordrer vante forestillinger og sætter spørgsmålstegn ved det, vi tager for givet.

Tacita Dean - Print Projects 17. januar - 18. maj Den britiske og internationalt anerkendte kunstner, Tacita Dean (f. 1965) indleder en ny udstillingsrække i Kobberstiksamlingen. Tacita Dean var en del af Young British Artists-bølgen, der slog igennem i 1990’erne, og hun er især kendt for sine 16 mm film. Udstillingen fokuserer imidlertid på hendes grafiske arbejde, der er skabt i samarbejde med den danske kobbertrykker Niels Borch Jensen. Gennem værkerne indkredser hun et gennemgående motiv i sin kunst, nemlig forholdet mellem erindring og tid, fiktion og realitet, som hun udfolder serielt i nærmest filmiske storyboards. Læs mere

Asger Jorn - Rastløs rebel 28. februar - 15. juni Asger Jorn, der ville være fyldt 100 år den 3. marts 2014, er en af Danmarks bedst kendte kunstnere – også uden for landets grænser. Han var på alle måder en kæmpe i det danske kunstlandskab, og det fejrer SMK med en stor særudstilling, der viser en lang række af Jorns absolutte hovedværker sammen med flere sjældent udstillede værker fra private samlinger. Men udstillingen vil også udfordre det gængse billede af Asger Jorn som Cobra-maleren, for Jorn var så meget mere. Han var debattør, tænker, forfatter og kommunist. Med udstillingen vil SMK fortælle hele historien om kunstneren Asger Jorn, og gennem udstillingens godt 200 malerier, skulpturer, tegninger, grafik, keramik og litterære tekster kommer man ind på livet af en sjælden ener i dansk kunst, hvis eksperimenterende livtag med kunsten og verden stadig fremstår friskt og flabet. Læs mere.

Elmgreen & Dragset - Biography 19. september – 4. januar 2015 Elmgreen & Dragset er to af de absolut største stjerner på den internationale samtidskunstscene i dag, og til september indtager de SMK med udstillingen ”Biography”. Udstillingen er den første store præsentation af kunstnerne i Danmark og vil give et nuanceret og opdateret blik på deres mangesidige og hyper-aktuelle kunst gennem en række totalinstallationer, der inkluderer værker fra deres omfattende produktion såvel som helt nye værker produceret til udstillingen. Michael Elmgreen (f. 1961) og Ingar Dragset (f. 1969) har base i Berlin og London, og de har arbejdet sammen siden 1995. I deres værker sætter de spørgsmålstegn ved vores forventninger til bl.a. institutionen ved at skabe malplacerede og paradoksale scenarier, der udfordrer vores vaneforestillinger med en ofte overrumplende effekt. Læs mere

Henrik Olesen - Afsked med forældrene 23. maj – 28. september Kunstneren Henrik Olesen (f.1969) vil til maj rykke ind i X-rummet med udstillingen ”Afsked med forældrene”. Her vil han fokusere på den frigørelse, der måske, måske ikke, sker for et ungt menneske, der forlader forældrene for at lede efter nye værdisæt. Dette tema udgør den konceptuelle ramme for en kurateret udstilling, hvor han sammen med Daniel Buchholz og Christopher Müller, sammensætter kunsthistoriske og helt nye værker i mange forskellige medier. Henrik Olesen har gennem hele sin karriere arbejdet med en nuanceret forståelse af identitetspolitik set fra den homoseksuelle mands position. Han har forsøgt at udfordre og underminere normative forestillinger om identiteter og seksuelle klicheer for i stedet at foreslå mere åbne og udvidede rollemodeller. Andre udstillinger i x-rummet i 2014 er under forberedelse. Hold øje med museets hjemmeside.

Kunst på nye måder I 2014 kan man igen få kunstoplevelser på SMK, der antager helt nye former. Man kan fx opleve den britiske kunstner Simon Starlings retrospektive blik på sine egne værker i form af at et slapstick-komisk dukketeaterstykke. Man kan opleve en fiktiv samtale mellem Niels Bohr og Asger Jorn, når Det Flydende Teater blander kunsthistorie og teater og tager folk med på en alternativ rundvisning i særudstillingen om ”Asger Jorn - Rastløs Rebel”. Og så har museets omvisere ladet sig inspirere af mærkedage og aktuelle begivenheder. På kvindernes kampdag kan man derfor blive klogere på ”Kampklare kællinger”, på Fars Dag står den på ”Mandehørm”, og under VM i Speedway handler det selvfølgelig om ”Fart og hurtige damer”. Endelig vender SMK Fridays tilbage i 2014 med flere frugtbare møder mellem litteraturen, musikken og kunsten. Og som altid kan oplevelserne nydes med en kold øl og Street Food i verdensklasse. Se kalenderen.

For yderligere oplysninger:

Pressemedarbejder
Marlene Mee Ahrens
E marlene.ahrens@smk.dk
T +45 2552 7197 Og

Presseansvarlig
Jakob Fibiger Andreasen
E jakob.fibiger@smk.dk
T +45 2552 7203
M +45 2961 6949

Senest opdateret: 15.okt.2014
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo