Presse

Peder Balke (1804-87),Oprørt hav med dampskib, 1850-55

Pressemeddelelser | 23.apr.2014

Nyerhvervelse: Nordens svar på Turner på SMK

Takket være en generøs donation fra Ny Carlsbergfondet er det lykkedes SMK at erhverve et maleri af dansk guldalderkunsts fremtrædende norske kunstfælle, Peder Balke. Balkes virkemidler var uhørte i perioden og betød, at han var langt forud for sin tid og ofte sammenlignes med den engelske maler J.M.W. Turner. Maleriet Oprørt hav med dampskib (1850/55) viser Balke fra hans bedste side og kan nu opleves på SMK.

Peder Balke (1804-87) er en af de mest fremtrædende norske malere fra den første del af 1800-tallet. Gennem sine ophold i København i 1830 og 1844-45 kom Balke i kontakt med flere af de danske guldaldermalere og fik også mulighed for at hente inspiration i den danske maler Eckersbergs toneangivende stil.

Balke delte dog ikke Eckersbergs smag for detaljer og præcision. Med sin levende og dynamiske malemåde skiller Balke sig ud fra alle samtidige skandinaviske malere. Han skildrede ikke bare de synlige naturindtryk, men malede i stedet sin egen vision af naturen ind i sine billeder.

Nordens Turner
Netop den levende og gribende skildring af naturen betyder, at der ofte trækkes linjer fra Balke til den samtidige engelske kunstner J.M.W. Turner (1775-1851), hvis dramatiske malerier af oprørte have Balke muligvis har studeret under sine ophold i London. For Overinspektør Kasper Monrad er ligheden mellem de to 1800-tals landskabsmalere klar:

”Balke er en fantastisk spændende kunstner. Han havde en langt friere malemåde og brugte dramatiske virkemidler, som danske kunstnere måske ikke turde bruge. Man kunne kalde ham Nordens Turner.”

Afdæmpede farver og dyster dramatik
Maleriet Oprørt hav med dampskib viser den norske maler fra sin absolut bedste side: et dystert og dramatisk motiv, som takket være hans meget levende og virtuose penselføring har fået et vitalt og stærkt udtryk. På trods af billedets beskedne størrelse på bare 33,5 x 42,4 cm fremstår dets dramatiske motiv markant og monumentalt.

Balke havde en fortid som dekorationsmaler, og det røber sig i hans karakteristiske utraditionelle og frie malemåde, som er både dekorativ og udtryksfuld. Balkes særlige kunstneriske baggrund har muligvis også spillet ind i hans karakteristiske brug af en meget begrænset farveskala bestående af grå, hvide og brune nuancer.

Vigtig tilføjelse til samlingerne
Værket er en vigtig tilføjelse til samlingerne, fordi den viser den danske guldalderkunst i et bredere perspektiv, forklarer Kasper Monrad:

”Vi vil meget gerne sætte den danske kunst ind i en større sammenhæng, og Balkes dramatik og dynamik sætter guldalderkunsten i relief.”

Det har derfor længe været SMK’s ambition at erhverve et maleri af den efterstræbte norske landskabsmaler.Med donationen fra Ny Carlsbergfondet er det ønske gået i opfyldelse, og den danske guldalderkunst har dermed fået selskab af et vigtigt og længe savnet værk. Kasper Monrad fortæller:

”Vi har været på udkig efter et maleri af Balke i omkring 10 år. Billedet her rummer alle Balkes enestående kvaliteter i et maleri."

Den lille kæmpe kan opleves i udstillingen med Dansk og Nordisk Kunst

For yderlige oplysninger:

Kasper Monrad Overinspektør
E kasper.monrad@smk.dk
T +45 2552 7222

Presseassistent
Iben Gøtzsche Thiele
E iben.thiele@smk.dk
T +45 2552 7277

Senest opdateret: 15.okt.2014
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo