Presse

Pressemeddelelser | 1.maj.2014

Queer kunst og kontroversiel kunstner på forårets sidste SMK Fridays

Kunsten er queer, når SMK den 9. maj byder indenfor til forårets sidste SMK Fridays. Her kan man varme op til lørdagens Grand Prix-fest med tankevækkende perspektiver på køn og identitet samt opleve multikunstneren Goodiepal live på SMK’s store Fazioli flygel. Der vil også være queer tango, queer-film, et queer- DJ-set, og så kan man blive klogere på SMK's rolle i kunsthistorien med SMK’s nye direktør Mikkel Bogh.

Koncert og nyerhvervet værk af kontroversiel og kompromisløs kunstner
Et nyt værk er dukket op i Skulpturgaden. Det er en cykelvogn stående på dokumenter og omgivet af bl.a. notesbøger, skocreme og møtrikker, der tilsammen udgør værket El Camino del Hardcore ≈ Rejsen til Nordens Indre, 2012.

Værket er skabt af Goodiepal, en multikunstner man ikke kan sætte i bås. Han har under adskillige navne gjort sig bemærket både som visionær elektronisk musiker, kunstner og provokatør. Eller måske rettere som en rebel, der har kæmpet imod autoriteter og fastlåste forestillinger. I 2012 solgte han de fleste af sine ejendele og pakkede resten i netop den lille cykelvogn, der nu står i Skulpturgaden, hvorefter han trampede sig vej til både Holland, England og Tyskland.

Det er lykkedes at fange den telefonløse kunstner og få ham til at komme forbi og opføre værket Audiosvar #29: A touch Down Deep into Nordic Landscape Painting & Depicturing. denne fredag. Et stykke, hvor flygelets klare toner vil blande sig med bl.a. kunstner Ole Wichs stemme, der vist nok fortæller om Nordisk landskabsmaleri.

Queer tango: frihed til at danse tango som man vil
Der skal stadig to til en tango, men det er ikke nødvendigvis manden, der fører, når Queer Tango foreningen byder op til dans på fredag. Alle kan være med i den argentinske tango, uanset køn og seksuel orientering, hvor mænd kan danse med mænd og kvinder med kvinder. I queer tango kan man frit vælge, om man vil tage føringen eller lade sig føre – og man kan bytte roller undervejs.

Mød direktøren for det hele – og bliv klogere på SMK’s rolle i kunsthistorieskrivningen
På aftenen bliver der også mulighed for at møde SMK's nye direktør Mikkel Bogh, der på SMK Fridays vil give sit bud på, hvordan man som direktør for Statens Museum for Kunst også er med til at forme den danske kunsthistorie og bestemme, hvem der skrives ind i - og ud af - kunsthistorien.

Djuna Barnes med queer-inspireret dj-set
Djuna Barnes starter SMK Fridays med et set, der fortolker aftenens tema: ”Jeg tænker umiddelbart at holde queer-temaet rimelig stramt med numre hvor man ikke kan høre, om det er mænd eller kvinder, der synger, genreoverskridelser, numre der ændrer sig radikalt undervejs, og kunstenere, der har leget med kønnet,” forklarer Maria Gerhardt aka Djuna Barnes.

MIX Copenhagen overtager SMK's biograf
Københavns LGBT-filmfestival MIX Copenhagen har kurateret et program af korte eksperimentalfilm med aftenens tema. Man kan desuden se filmen Fast Trip, Long Drop (1994) af Gregg Bordowitz, der fortæller historien om en AIDS-ramt homoseksuel jødisk mand. Den undersøger, hvordan homoseksualitet har påvirket hans identitet som jøde og hans forhold til sine forældre. Filmen vil senere blive vist i x-rummet på SMK, hvor den vil indgå som en del af den danske kunstner Henrik Olesens udstilling Afsked med forældrene, der åbner 23. maj 2014.

Kunstner og forfattere læser højt i udstillingssalene Kunstner Ester Fleckner, der arbejder med queer tematikker i sin kunst, laver en oplæsning af en tekst skrevet særligt til lejligheden. Også forfatterne Christian Yde Frostholm og Kristina Nya Glaffey gæster SMK Fridays. Begge står bag markante udgivelser, der griber queer-tematikker, og på aftenen læser de højt fra deres værker i en af SMK's sale.

Lokalradio-kunstperformance med aftenens kunstner DJ
Aftenen rundes af med en kunstner bag mixerpulten, og denne gang bliver det den danske billedkunstner Hannah Heilmann fra den nu opløste kunstnergruppe Ingen Frygt. 'Lokalradio' er kodeordet for, hvad der kommer til at ske, når Hannah Heilmann gør sit DJ-set til en performance. Som altid vil der være fredagsbar med ølvogne og street food 9. maj 2014 kl. 16-22. Gratis entré.

SMK Fridays er støttet af Bikubenfonden Bikubenfonden har over de næste tre år bevilget 4,4 mio. kr. til et nyt program for formidlingsaktiviteter på SMK. Læs mere.

For yderligere oplysninger:

Pressemedarbejder
Marlene Ahrens
M: +45 2552 7 197
E: marlene.ahrens@smk.dk

Oplevelsesproducent
Magnus Kaslov
M: +45 2552 7205
E: magnus.kaslov@smk.dk

Senest opdateret: 15.okt.2014
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo