Presse

Foto: Magnus Kaslov

Pressemeddelelser | 31.mar.2014

Se Sort Sols forsvundne videoværker til SMK Fridays#6

Det er et lille scoop, når vi på fredag til SMK Fridays viser de glemte og forsvundne videoværker, som Michael Kvium, Christian Lemmerz og resten af kunstnergruppen Værst lavede til Sort Sol albummet Flow My Firetear i 1991. De hårdtslående videoer har aldrig før været vist for en bred offentlighed før nu, hvor Sort Sol guitaristen Lars Top Galia præsenterer videoværkerne og fortæller historien bag.

Forsvundne videoværker genfundet efter 20 år
I 20 år har de ni videoværker været gemt og til dels glemt. Man troede, at de var blevet destrueret, indtil nogen en dag faldt over et enkelt videobånd i en lagerhal i Glostrup. På båndet stod der fire minutter, men det viste sig at indeholde alle de ni hårdtslående og ucensorerede værker på i alt 48 minutter af kunstnergruppen Værst, der udover Kvium og Lemmerz bestod af Sonny Tronborg og Ingunn Jørstad. Videoerne har kun været vist én gang til et lukket arrangement, men på fredag vil de for første gang blive vist for et bredere publikum. Sort Sol guitaristen Lars Top Galia, der er leder af kunst- og musikbureauet artFREQ, som fandt de ni værker, vil præsentere og fortælle hele historien om de nu genfundne videoer.

Solokoncert med Jacob Bellens og John Kørner som DJ
Aftenens første højdepunkt bliver imidlertid en skræddersyet solokoncert med danske Jacob Bellens, som også er kendt som forsangeren for det prisvindende band I Got You On Tape. Til koncerten på SMK Fridays indtager Jacob Bellens Scenen med kun et flygel og sin røst, der af Berlingske Tidende bl.a. er blevet beskrevet som en malmfuld crooner-stemme. Jacob Bellens går på allerede kl. 17.

Aftenens næste musikalske indslag bliver ingen ringere end den danske billedkunstner John Kørner, der er aftenens kunstner-DJ.

Døende billeder – fotografi og forgængelighed
Aftenen byder også på en særlig fotoevent - Døende billeder skabt af Rasmus Skjoldan i samarbejde med en række fremtrædende danske fotografer heriblandt Henrik Saxgren, Kajsa Gullberg og Danmarks eneste Magnum-fotograf Jacob Aue Sobol. De har selv udvalgt en række hidtil usete fotos, som vises for publikum for første og sidste gang, inden de slettes. De medvirkende fotografer har accepteret, at de aldrig må bruge værkerne igen og har forpligtet sig til at destruere alle kopier.

"Vi er så vant til at billeder aldrig dør—at de altid kan findes frem igen. Jeg vil slette billeder for øjnene af publikum for at få intensitet ind i oplevelsen. Hvis du lukker øjnene lidt for længe, får du aldrig oplevet værket. Eventen er en blid påmindelse om, at du skal dø. Du må hellere være til stede i nuet—fremfor at kigge på billeder af, hvordan livet engang var."

Det er naturligvis forbudt at tage billeder under eventen.

Ordoplevelser med Ursula Andkjær Olsen, Third Ear og Oscar-nomineret kortfilm
I museets biograf er der fokus på stærke ord og fortællinger. Man kan bl.a. se den oscarnominerede kortfilm ”Grisen” fra 2008 om den 78-årige Asbjørn, der ligger på hospitalet. På stuen er et maleri af en gris, og Asbjørn bliver overbevist om, at billedet kan gøre ham rask. Ordene spiller også en hovedrolle, når der blændes op for lyttebiograf med en radiomontage produceret af de prisvindende radiofolk fra Third Ear. Montagen er en fortælling om SMKs gamle samlinger, der lige som os mennesker alle er ved at forgå. Endelig kan man lytte til stærke ord om kroppen og civilisationens puls, når forfatteren Ursula Andkjær Olsen læser op af sin digtsamling ”Det 3. årtusindes hjerte”.

Bar, Street Food og gratis entré til Tacita Dean
Særudstillingen Tacita Dean – Print Projects vil være åben og gratis til kl. 20, og så byder SMK Fridays som altid på fredagsbar, ølvogne og Street Food i verdensklasse fra chef Bernard Chesneau og hans rullende køkken.

Vi gør opmærksom på, at aftenens fotoevent og videoværker ikke er for sarte sjæle og slet ikke for børn.

Dørene åbnes klokken 16.00. Læs mere om tid og sted  her

Næste SMK Fridays – sæt kryds ved…

9. maj kl. 16-22. Gratis entré.

SMK Fridays er støttet af Bikubenfonden Bikubenfonden har over de næste tre år bevilget 4,4 mio. kr. til et nyt program for formidlingsaktiviteter på SMK. Læs mere.

For yderligere oplysninger:

Pressemedarbejder 
Iben Gøtzsche Thiele
M +45 2552 7277
E: iben.thiele@smk.dk

Oplevelsesproducent
Magnus Kaslov
M +45 2552 7205
E: magnus.kaslov@smk.dk

Senest opdateret: 15.okt.2014
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo