Presse
Asger Jorn, Uden titel, 1959

© Asger Jorn, Uden titel, 1959

| 4.jun.2014

Statens Museum for Kunst erhverver sjælden Jorn

En af Asger Jorns sjældent udbudte ”modifikationer" får nu sin faste plads i SMK’s samling. Værket er en del af museets store udstilling Asger Jorn – Rastløs Rebel, som vises frem til 15. juni 2014.

”Har De gamle malerier, så fortvivl ikke”. Sådan skrev Asger Jorn, da han for første gang præsenterede en af sine såkaldte modifikationer på en udstilling. Modifikationerne består typisk af gamle trommesalsmalerier af skovsøer, brølende kronhjorte eller portrætter af borgerfruer, børn e.l., som Jorn malede oven på og på den måde moderniserede og bragte ind i den nye tid. For Jorn var modifikationerne en metode til at revitalisere maleriet.

Det nye værk til samlingen på SMK er en farvereproduktion på lærred af Claude Monets ”Valmuer” (1873), som Jorn har tilføjet sin egen groft udformede pigefigur oven på.

Hovedparten af Jorns modifikationer blev udført fra 1959 til 1962, mens han var medlem af den kapitalisme-kritiske kunstnergruppe Situationistisk Internationale. Gruppen kritiserede et kunstmarked, der prioriterede finkultur frem for populærkulturelle genrer – og dyrkede den enkelte kunstners værk frem for kollektive frembringelser. Med modifikationerne vendte Jorn op og ned på vante forestillinger om, hvad kunst var og udfordrede forventningen om, at et værk kun kunne have én ophavsmand.

Sidste chance for at se Jorn-udstillingen er søndag 15. juni 2014.

For yderligere information, kontakt venligst:
Pressekoordinator Karen Ormstrup Søndergaard
Telefon +45 2552 7203
kos@smk.dk

Senest opdateret: 15.okt.2014
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo