Presse

Statens Museum for Kunst

Bag om | 7.jan.2010

324.000 besøgende på Statens Museum for Kunst i 2008

Trods nedgang i besøgstallet på ca. 100.000 i forhold til 2007 er årets resultat på Statens Museum for Kunst alligevel tilfredsstillende, siger direktør Karsten Ohrt. Men det har andre årsager…

”Vi er tilfredse med sidste års besøgstal. Museet har været igennem en rivende udvikling, hvor vi har lagt vægten på at etablere en ny organisation, og hvor vi har været nødsaget til at prioritere økonomien allerhøjst. Allerede tidligt på året opdagede vi jo et gedigent underskud på 5,7 mio. kr. på årsregnskabet for 2007. Et ærgerligt efterslæb fra den tidligere ledelse, som har betydet, at vi indtil nu har måttet holde igen på vores aktiviteter og udstillinger. I 2008 har vi holdt på hestene og fået styr på museets økonomi. Det ser oven i købet ud til, at vi kommer ud af 2008 med et økonomisk resultat, der er bedre end budgetteret,” siger Karsten Ohrt.

Nolde-udstilling udskudt 
Statens Museum for Kunst valgte bl.a. at udskyde en større særudstilling om den tyske ekspressionist Emil Nolde, som ellers var planlagt til efteråret 2008. ”Udstillingen var min ide og er det stadig. Vi havde rent faktisk sikret en række vægtige lån fra udenlandske museer, og en sådan udstilling ville utvivlsomt have trukket mange besøgende. Men en Nolde-udstilling af den kaliber er så dyr, at det på tidspunktet ikke var ansvarligt at realisere den,” fortsætter Karsten Ohrt.

Forskning og kvalitet i højsædet
Faldet i besøgstallet afspejler sig også i antallet af gæster til museets særudstillinger: ”Vores udstillinger i 2008 har ikke umiddelbart haft blockbusterpotentiale, hvilket vi godt vidste på forhånd. Men de har været præget af høj kvalitet og forskningsmæssige nybrud, og vi vil fortsætte med at tilrettelægge sådanne udstillinger. De er vigtige for såvel museet som omverden, da de bidrager med ny viden. Og som en af landets største forskningsinstitutioner er vi forpligtet til netop at levere ny viden. Det ligger i vores eksistensberettigelse, og det er noget vi er gode til,” siger Karsten Ohrt.

Bedre koordinering af udstillinger
Statens Museum for Kunst vil fremover koordinere udstillingerne, så de mindre og lidt snævre udstillinger læner sig mere op ad de større med bredere appel: ”Det er gængs praksis i museumsverden, så man den vej kan friste de mange gæster til også at besøge de umiddelbart smalle, men absolut seværdige udstillinger. I 2008 havde vi ikke mulighed for en sådan koordinering. Langt de fleste af udstillingerne lå allerede på tegnebrættet ved min tiltrædelse, og de skulle selvfølgelig afvikles. 2009 er et år med et meget ambitiøst udstillingsprogram, men hvor vi har blandet kortene bedre. Vi er ganske sikre på, at vores to store retrospektive udstillinger om henholdsvis Wilhelm Freddie og Nicolai Abildgaard samt vores to udstillinger i anledning af FN’s klimakonference vil trække masser af besøgende, og at de også vil være med til at skabe interesse for de mindre udstillinger, der vises parallelt,” siger Karsten Ohrt.


For yderligere oplysninger:
Pressekoordinator
Jakob Fibiger Andreasen
E jakob.fibiger_@_smk.dk
T +45 3374 8474
M +45 2961 6949

Senest opdateret: 8.maj.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo