Presse

Bob Dylan. Favela Villa Broncos. 2010

Udstilling | Nyt om kunsten | 15.sep.2009

Bob Dylan udstiller på Statens Museum for Kunst

Statens Museum for Kunst er netop gået i gang med forberedelserne til næste efterårs store særudstilling med Bob Dylan. Udstillingen viser et rigt udvalg af nye værker, som endnu ikke har været vist andre steder. Samtidig bliver det den første store præsentation, der også omfatter Bob Dylans seneste arbejde med akrylmaleriets større format.

Da Bob Dylan ved en koncert i København i foråret for en sjælden gang fremførte sangen When I Paint My Masterpiece, var det med en skjult hilsen til Statens Museum for Kunst i anledning af den kommende udstilling. Det er måske de færreste, der er bekendte med, at Bob Dylan har været aldeles flittig som billedkunstner siden 1960’erne. Først i de seneste par år har multikunstneren luftet denne side af sit alsidige talent og ladet en række af sine værker udstille. I efteråret 2007 åbnede den anmelderroste udstilling ”Bob Dylan – The Drawn Blank Series” på Kunstsammlungen Chemnitz i Tyskland. Og mindre udvalg af de mange akvareller fra museumsudstillingen er efterfølgende blevet vist på gallerier i Europa og USA.

Malerier og akvareller
Udstillingen på Statens Museum for Kunst med planlagt åbning i efteråret 2010 vil omfatte godt 100 værker. Der er blandt andet tale om helt nye billeder, som Bob Dylan arbejder på for tiden, og som derfor først ser offentlighedens lys ved åbningen i København. Siden The Drawn Blank Series har Bob Dylan kastet sig over akrylmaleriet, og udstillingen på Statens Museum for Kunst dokumenterer som den første denne nye retning i kunstnerens arbejde, således at malerier i større formater fra den kommende Brazil Series bliver vist med udvalgte akvareller fra The Drawn Blank Series.

Fra rampelyset til hverdagslivet
Bob Dylans værker bliver oftest til under hans omfattende turnéliv, og motiverne bærer tilsvarende præg af de miljøer og mennesker, som han krydser i sit omstrejfende liv. Her er stille, anonyme eksistenser, som kortvarigt passerer kunstnerens synsfelt, landskaber, byscener, interiører fra hoteller, barer og restauranter samt andre genkendelige motiver. Som sådan synes Bob Dylan helt ubesværet at træde ud af rampelyset, så han både nøgternt og med en suveræn fornemmelse for maleriets mulige afkroge kan skildre den almindelige dagligdag, han møder på sin vej. Som billedkunstner fremstår han som en fænomenal iagttager, der selv træder i baggrunden og afbilder det umiddelbart banale og hverdagsagtige i livet, så det fremtræder friskt og nyt for beskueren.

”Bob Dylans billedkunst er præget af samme konstante trang til fornyelse, der kendetegner hans musik. Han synes ikke tilfreds med at lægge sig fast på en udtryksform, han én gang har rendyrket, men eksperimenterer hele tiden og afprøver nye kunstneriske greb og udtryk,” siger direktør på Statens Museum for Kunst Karsten Ohrt.

I kunsthistorisk lys
Bob Dylans billedkunstneriske praksis har kun i begrænset omfang været genstand for kunsthistorikeres behandling og kalder derfor på en kritisk analyse og tolkning.

”Flere af hans billeder røber slægtskab med nogle af modernismens mestre, ikke mindst Henri Matisses arbejder fra 1920’erne. En sammenhæng, der er særlig interessant i lyset af Statens Museum for Kunsts enestående samling af Matisses tidlige værker. Samtidig vidner motivvalget, den særprægede ekspressivitet samt den eksistentielle grundtone hos Bob Dylan om et billedsprog, som umiskendeligt er kunstnerens eget,” siger overinspektør på Statens Museum for Kunst Kasper Monrad, som tilrettelægger den kommende udstilling.

I forbindelse med udstillingen udgiver Statens Museum for Kunst et ledsagende katalog med bidrag af fremtrædende danske og internationale kunsthistorikere.

Det skrev The New York Times
I Bob Dylans ekstraordinære malerisamling “Bob Dylan – The Drawn Blank Series”, får vi et indblik i den ekspressive, usminkede måde, som kunstneren møder og nærmer sig verden, og bliver påmindet om, at han er en unik person, som bevæger sig ubesværet mellem musik, ord, skrift og pensel … (Marisha Pessl, 1. juni 2008)

For yderligere oplysninger:

Statens Museum for Kunst
Pressekoordinator
Jakob Fibiger Andreasen
T +45 3374 8474
M +45 2961 6949
E jakob.fibiger_@_smk.dk

Bob Dylan
L J Entertainment
Larry Jenkins
T +1 310-820-1199
E jenkins_@_ljentertainment.com

Senest opdateret: 19.jun.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo