Presse

Otto Marseus van Schrieck, Stilleben med tidsel og slange, 1663

Udstilling | Nyt om kunsten | 19.mar.2013

Damien Hirst 350 år for sent! Fund af sommerfugle i 1600-tals blomstermaleri

På fredag åbner Statens Museum for Kunst den store forårsudstilling "Blomster og Verdenssyn". Forud ligger et fem år langt forsknings- og restaureringsarbejde af de mange blomstermalerier, hvoraf langt de fleste aldrig før er vist. Blandt de mange opdagelser, har museets konservatorer gennem tekniske undersøgelser fundet ægte sommerfugle i et maleri fra 1600-tallet.

Blomster og Verdenssyn
Statens Museum for Kunst
22. marts - 20. oktober 2013


PRESSEFOTOS kan downloades her.

Da den engelske kunstner Damien Hirst for tre år siden lod 9.000 sommerfugle indgå i et kunstværk, var der med det samme tale om en mindre verdenssensation. Hvad de færreste vidste – formentlig heller ikke Hirst selv – var, at en hollandsk kunstner netop benyttede de bevingede insekter, nærmest som en slags signatur, i sine malerier godt 350 år tidligere.

Røntgen-optagelser afslører
At Otto Marseus van Schrieck (ca. 1619-78) anvendte rigtige sommerfugle og natsværmere i sine blomstermalerier har været kendt af forskere i små fem år. Da konservatorer fra SMK sidste år røntgenfotograferede van Schrieks maleri Stilleben med tidsel og slange fra 1663, opdagede de under maleriets afbildninger af sommerfugle store mængder af blyhvid. Nærmere undersøgelser viste, at van Schrieck bl.a. har benyttet pigmentet som et slags klæbemiddel til at indsætte mindst fire sommerfugle og to natsværmere i sit blomstermaleri.

Mellem naturvidenskab og kunst
Efter at have fæstnet de ægte sværmere i sit maleri har van Schrieck forsigtigt fjernet det yderste lag af vingerne samt deres indre "skelet", så blot det kulørte vingeskæl stod tilbage. Oprindeligt strålede sommerfuglene i mange forskellige farver. Selv om sommerfuglestøvet og farvepragten genne de forløbne århundreder er falmet, er værket dog endnu intakt som en interessant fortælling, der understøtter den aktuelle udstillings gennemgående pointe.

Udstillingen "Blomster og Verdenssyn" viser en overdådig parade af 200 års blomstermalerier, men graver samtidig et spadestik dybere og viser, hvordan billedfloraen afspejler århundreders brydninger i vores fortolkning af verden og ikke mindst naturen. Udstillingen dykker som sådan ned i en periode, hvor middelalderens og renæssancens verdenssyn langsomt afløses af en ny, og i vores øjne mere videnskabelig optik. Van Schrieck placerer sig som en interessant skikkelse i dette historiske skred ved netop at "stjæle" vinger fra virkelighedens sommerfugle, ligesom han var en mester i at imitere de særlige strukturer, der findes i skovens tæppe af mos og lav. Kunstnerens naturvidenskabelige hensigter kommer dog lidt til kort i det dramatiske motiv, da sommerfugle ikke er en normal del af en slanges kostplan. Dette ændrer dog ikke ved, at Stilleben med tidsel og slange bliver en scene for en sammensmeltning mellem natur og kunst, hvilket var i høj kurs i tidens encyklopædiske kunstkamre og naturaliekabinetter.
Læs mere om udstillingen.

Fra Fredensborg til aktuel udstilling
Afbildning af blomster og planter har eksisteret lige så længe som billedkunsten selv, men som selvstændig genre har blomstermaleriet gennem tiden været udskældt og marginaliseret i de finere kunsthistoriske kredse. Af samme årsag er det også ganske få af udstillingens godt 300 værker, der tidligere har været udstillet offentligt. Van Schriecks maleri har siden midten af 1700-tallet hængt på Fredensborg, indtil det for nyligt blev bragt til SMK for at blive restaureret til udstillingen. Gennem de sidste fem år har museets konservatorer sideløbende med den kunsthistoriske forskning arbejdet med at klargøre de mange blomstermalerier, så de nu kan udstilles med noget nær samme friskhed, som da de pågældende kunstnere satte deres sidste penselstrøg. I udstillingen er der desuden integreret et konserveringsværksted, hvor man kan følge en live restaurering af malerier, som senere bliver en del af udstillingen.

Parkmuseerne
Parkmuseerne er et nyt kulturdistrikt skabt i samarbejde mellem Davids Samling, Filmhuset, Den Hirschsprungske Samling, Rosenborg, Statens Naturhistoriske Museum og Statens Museum for Kunst. Parkmuseerne ligger midt i København blandt smukke grønne områder og rummer tilsammen Danmarks største og ypperste samling af kunst og naturarv. Parkmuseerne lanceres den 18. marts og i de følgende dage åbner seks koordinerede udstillinger under et fælles tema, blomster, samt med nye fælles aktiviteter og events, som binder arkitektur, museer og de grønne parker og anlæg tættere sammen og skaber endnu flere oplevelser for alle.

PRESSEFOTOS til udstillingen kan downloades her.


For yderligere oplysninger:

Presseansvarlig
Jakob Fibiger Andreasen
E jakob.fibiger@smk.dk
T +45 2961 6949

Museumsinspektør
Eva de la Fuente Pedersen
E eva.pedersen@smk.dk
T +45 3374 8532

Senest opdateret: 8.maj.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo