Presse

SMK-foto: Frida Gregersen

Bag om | Nyt om kunsten | 30.mar.2012

Danske kunstskatte slippes fri på Google Art Project

Fra og med i dag kan hele verden få fri adgang til markante danske kunstsamlinger, når Statens Museum for Kunst og Ny Carlsberg Glyptotek deler deres samlinger på Google Art Project. Projektet går i luften i dag med over 30.000 værker fra 151 udstillingssteder fra 40 lande verden over.

Fra i dag skal der ikke mere end et par klik til at opleve hele verdens kunstskatte fra skrivebordet. Med udvidelsen af Google Art Project får danske kunstelskere adgang til museer i hele verden lige fra Musée d’Orsay i Paris og Museum of Islamic Art i Qatar til National Gallery of Modern Art i Delhi. Og hele verden får adgang til to af de fornemste kunstsamlinger i Danmark.

Statens Museum for Kunst og Ny Carlsberg Glyptotek deler med dagens lancering nogle af deres mest populære værker med verden i form af fotografier i høj opløsning på Googles globale platform for kunst.

Det er en markant udvidelse af Google Art Project, der toner frem fra browseren i dag. Ikke  alene er antallet af museumspartnere og værker øget. Google Art Project har også udvidet indholdssiden, idet tjenesten nu inkluderer langt mere ikke-vestlig kunst og foruden malerier også omfatter skulpturer, street art og fotokunst med mere.

Det udvidede Art Project tæller en række nye funktioner for at opleve, samle og dele sine personlige favoritter blandt de mange værker. Populære funktioner som StreetView-adgang til museernes gange og haller og Gigapixel-visning af udvalgte værker er også blevet udvidet, og flere er på vej. Det betyder, at man i dag kan ‘bevæge sig rundt’ i 41 museer og se 45 værker så detaljeret, at end ikke det blotte øje kan konkurrere.

Gå selv på opdagelse i det nye Google Art Project og oplev samlingerne fra Statens Museum for Kunst og Ny Carlsberg Glyptotek. Se videogennemgang af det nye Google Art her.

De danske partnere udtaler:

Flemming Friborg, direktør for Ny Carlsberg Glyptotek:
”Ny Carlsberg Glyptotek sætter pris på samarbejdet om Google Art Project. Med få klik kan kunstelskere verden over komme helt tæt på nogle af hovedværkerne i Nordens største samling af antik kunst og en af de væsentligste samlinger af impressionistisk maleri uden for Frankrig. Det er en helt ny måde at åbne dørene for et globalt publikum, der kan besøge os uafhængigt af tid og sted. Det bidrager vi med glæde til på Ny Carlsberg Glyptotek.”

Karsten Ohrt, direktør for Statens Museum for Kunst:
”Statens Museum for Kunst arbejder målrettet for fri og åben adgang til den digitaliserede kulturarv i lyset af den teknologiske udvikling. Vi vil gerne bidrage til, at vores fælles kulturarv bredes ud i verden og bliver et råmateriale for brugernes kreativitet, innovation og læring. Google Art Project faciliterer på bedste vis et brugervenligt univers, der loyalt og gennem avancerede teknikker formidler billedkunsten på tværs af tid og sted.”

Christine Sørensen, kommunikationschef, Google Danmark:
“Google Art Project handler om ved hjælp af internettet at give flere mulighed for at opdage, udforske og dele verdenskunsten, ligegyldigt hvor man befinder sig. Museer over hele verden har givet deres bidrag til at gøre kunsten frit tilgængelig, og vi er meget begejstrede over, at SMK og Glyptoteket  deltager. Det er herligt nu at kunne vise verdens internetbrugere, hvilke kunstoplevelser, der venter dem i Danmark - nu skal der ikke mere til end en internetforbindelse, før en japaner kan få øjnene op for Hammershøi.”

For yderligere oplysninger:

Statens Museum for Kunst:
Kommunikationschef
Lise Korsgaard
T +45 41368046
E lise.korsgaard@smk.dk

Ny Carlsberg Glyptotek:
Kommunikationschef
Pia Svejgaard Pedersen
T +45 60956949
E psp@glyptoteket.dk

Google Danmark:
Kommunikationschef
Christine Sørensen
T +45 23810191
E christinees@google.com

Fakta om Google Art Project
● Google Art Project er et unikt samarbejde, hvor verdens bedste museer gør deres kunst tilgængelig ved hjælp af Googles teknologi. GAP lancerede i februar 2011 med 17 museumspartnere og over tusind kunstværker.
● Siden lancering har mere end 20 mio. mennesker besøgt sitet og skabt mere end 200.000 personlige samlinger.
● April 2012 går Google Art Project i luften med sin anden bølge, hvor i alt 151 udstillingssteder fra 40 lande viser over 30.000 af deres mest skattede kunstværker i høj opløsning. Der er Streetview adgang til i 41 museer og Gigapixel-fotografier af 45 værker.
● Google Art Project startede som 20%-projekt blandt en gruppe kunstinteresserede Googlere, der begyndte at tænke på, hvordan computerteknologi kunne hjælpe museer med at gøre deres kunst mere tilgængelig.
● Google Art Project er bare et af de projekter Google kører for at gøre kulturen online tilgængelig for et så bredt publikum som muligt. I partnerskab med biblioteker over hele verden har Google Books scannet bøger og gjort deres indhold søgbart ligesom Google har gjort det muligt at nærstudere dødehavsrullerne i form af fotografier i høj opløsning online.

Senest opdateret: 19.jun.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo