Presse

©

Udstilling | Nyt om kunsten | 3.nov.2008

Detektivarbejde afsløres i ny udstilling på Statens Museum for Kunst

Et sandt detektivarbejde ligger bag en eksklusiv udstilling om barokmaleren Jacob Jordaens på Statens Museum for Kunst. Som noget helt særligt tager udstillingen sin begyndelse under overfladen på to af Jordaens malerier og kortlægger kunstneres vej frem mod det endelige mesterværk. Samtidig perspektiveres den flamske kunstners arbejdsmetode med et udvalg af andre af hans værker udlånt fra udenlandske museer samt værker af samtidige kunstnere som Rubens.

Jordaens
Et mesterværk bliver til
Statens Museum for Kunst
8. november 2008 – 1. februar 2009Ansigtsløft til 400 år gamle mesterværker
Udstillingen markerer afslutningen på en 13 måneder lang restaurering af et af Jordaens og Statens Museum for Kunsts absolutte hovedværker, nemlig det 279,5 x 467 cm store maleri Tempelskatten. Peter finder mønten i fiskens gab (også kaldet Færgebåden fra Antwerpen) fra ca. 1623. Den gennemgribende restaurering er foregået live i et åbent værksted. Her har publikum fulgt de små men synlige fremskridt dag for dag, ligesom museets konservatorer har fortalt om deres arbejde og de overraskelser, der har ligget gemt på og under overfladen af det gigantiske maleri. Undervejs har maleriet fået selskab af endnu et Jordaens-værk, som har gennemgået et næsten tilsvarende behandlingsforløb i det åbne værksted. Patienten, som har taget rejsen fra Rijksmuseum i Amsterdam, er en mindre variation over samme motiv. Nu indtager begge malerier en central plads i den aktuelle udstilling og næsten med samme pragt, som da de forlod Jordaens’ værksted for snart 400 år siden.

Hemmeligheder under overfladen
Forskningsforløbet har taget udgangspunkt i et internationalt og tværfagligt samarbejde mellem kunsthistorikere, konservatorer og videnskabsfolk. Eksempelvis har røntgenoptagelser og infrarød stråling af malerierne afsløret, at store dele af motivet i billedet fra Rijksmuseum er gentaget under den synlige overflade i den store Københavnerversion. En uventet nyopdagelse, som vender op og ned på kronologien i de to versioner af Tempelskatten. Derudover har kemiske undersøgelser af farvelag definitivt afkræftet mistanken om, at nogle af de i alt otte stykker lærred i Københavnerversionen skulle være tilføjet af en anden kunstner end Jordaens. I stedet tegner disse afsløringer nu et billede af en kompromisløs kunstner, der stædigt og møjsommeligt arbejdede sig frem mod perfektion.

Jordaens fra alle sider
Udstillingen ”Jordaens. Et mesterværk bliver til” formidler de nye forskningsresultater og skildrer kunstnerens arbejdsproces. Samt hans ambition om at skabe et nyt udtryk ved at male historier mættet med en variation af følelsesudtryk i kroppens bevægelser og ansigtets grimasser. Et kræsent udvalg af andre af Jordaens malerier viser samtidig, hvordan Jordaens arbejdede med en slags katalog over ansigtsudtryk, kroppe og positurer, som han gentog og perfektionerede fra billede til billede. Og sidst men ikke mindst viser udstillingen en række værker af hans samtidige kollegaer, Peter Paul Rubens og Frans Snijders, som sætter Jordaens i relief som en af den barokke billedkunsts absolutte mestermalere.

Udstillingen er produceret i samarbejde med Bonnefantenmuseum i Maastricht, hvor den vises i perioden 13. marts – 14. juni 2009.

Bogudgivelse
Udstillingen ledsages af en større og rigt illustreret bog, der tager spadestikket dybere og formidler samtlige sider og resultater af den ny forskning og giver et indgående billede af Jordaens, hans værk og hans tid. Artikler af: Troels Filtenborg, Lars Hendrikman, Badeloch Noldus, Karsten Ohrt, Eva de la Fuente Pedersen, Annefloor Schlotter, Johanna H. Verhave og Jørgen Wadum.
Jordaens. Et mesterværk bliver til
120 sider. Pris: 148 DKK. ISBN 978-87-92023-25-4.
Bogen er udgivet i samarbejde med Bonnefantenmuseum og muliggjort gennem støtte af The Getty Foundation.
Bogen kan købes i museets boghandel fra 10. november.

For yderligere oplysninger kontakt:

Pressekoordinator
Jakob Fibiger Andreasen
T +45 3374 8474
M +45 2961 6949
E jakob.fibiger@smk.dk

Museumsinspektør
Eva de la Fuente Pedersen
T +45 3374 8532
E eva.pedersen@smk.dk

Forskningen og restaureringen er støttet af

The Getty Foundation, Los Angeles

Projektet er desuden støttet af

FORCE Technology

Leica Microsystems A/S

Nederman Danmark

Bang & Olufsen

Senest opdateret: 8.maj.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo