Presse

©

Udstilling | Nyt om kunsten | 1.dec.2009

Enormt kunstværk dokumenteret i bog inden nedrivning

Siden sidste efterår har en hel etage på Statens Museum for Kunst været omdannet til et over 450 m² stort labyrintisk og selvspejlende forløb af mærkværdige rum. Installationen af den engelske og internationalt anerkendte kunstner Mike Nelson er skabt særligt til museets x-rum og vil derfor heller ikke blive genopført nogen steder i præcis samme form, når den kort efter nytår tages ned. Statens Museum for Kunst har netop udgivet en stor bog, der dokumenterer projektet i x-rummet, og i den anledning afholdes der i løbet af december særomvisninger med udstillingens kurator Marianne Torp.

Sidste chance. Fra genbrug til genbrug
3. januar er skæringsdato for at se eller gense Mike Nelsons superrealistiske totalinstallation med den underfundige titel Kristus och Judas: A structural conceit (a  performance in three parts).  Herefter bliver det stedsspecifikke kunstværk afmonteret, og installationens mange enkeltdele, som kunstneren selv har håndplukket fra lossepladser og genbrugscentraler i København, Malmø og omegn, vil igen få status som hverdagsgenstande, der vil blive genbrugt i forskellige sammenhænge. Kunstneren har dog planer om, at lade en del af materialet genopstå i fremtidige variationer over installationen på Statens Museum for Kunst.

Ny bog
Statens Museum for Kunst har imidlertid netop udgivet et større katalog, der sikrer installationens eftermæle. Med en artikel af udstillingens kurator Marianne Torp introducerer kataloget installationen i x-rummet samtidig med at indkredse de helt særlige kunstneriske greb, som Mike Nelson opererer med.  Mike Nelson og fotograf Torben Eskerod har gennemdokumenteret installationen, og kataloget fremviser de talrige fotografier i en form, der på mange måder afspejler det forløb, som publikum oplever i mødet med udstillingen.

Dansk og engelsk version.
Pris: 98 DKK. 132 sider, rigt illustreret. 
ISBN 978-87-92023-40-7
Kan købes i museets boghandel.

Finaleomvisninger
I anledning af bogudgivelsen afholdes der to særomvisninger i Mike Nelsons udstilling med Marianne Torp:
Søndag d. 13. december kl. 14
Onsdag d. 16. december kl. 17
Gratis. Billetter hentes i Billetsalget fra en time før start. Der er plads til 25 pers. pr. omvisning

Dobbelt bedrag
Kristus och Judas: A structural conceit (a  performance in three parts) er struktureret omkring en række fordoblinger og gensidige relationer.  Installationen folder sig ud gennem de tre sammenhængende udstillingssale på øverste etage af museets hvide tilbygning. Som publikum er man ikke i tvivl om, at Nelsons installation er en fiktion. Det første man møder er værkets rå yderside, et skelet af uhøvlede lægter beklædt med ubehandlede gipsplader, hvilket giver en fornemmelse af, at man har afsløret hele præmissen for værket. Bevæger man sig indenfor tager installationen publikum igennem et labyrintisk forløb af rum i 1:1, der kunne være et interimistisk indrettet teater, komplet med billetluge, scene- og påklædningsrum.  Installationens midterrum er arrangeret som en kurvet korridor mellem de to øvrige rum, som vel at mærke er spejlvendte kopier af hinanden og identiske ned til det mindste dørhåndtag. Den indledende afsløring af værket vendes til et bedrag fra kunstnerens side, hvor man hurtigt bliver i tvivl om, om man er på vej tilbage til indgangen. Oplevelsen er både forførende og desorienterende. Nelsons minutiøse genskabelse af noget ”virkeligt” placerer beskueren i et overbevisende univers, hvor genstandenes patina og slitage skaber en fornemmelse af nylig aktivitet. Samtidig forstærkes følelsen af desorientering fra de mange gentagelser, blindgyder og spejlvendinger, så beskueren undervejs står med en underlig fornemmelse af déja vu.

Nykredit er hovedsponsor for x-rummet.

Udstillingen har desuden modtaget støtte fra
The Henry Moore Foundation
og Kunstrådets DIVA-program.

For yderligere oplysninger:

Presseansvarlig
Jakob Fibiger Andreasen
T +45 3374 8474
E jakob.fibiger_@_smk.dk

Museumsinspektør
Marianne Torp
T +45 3374 8535
E marianne.torp_@_smk.dk

Senest opdateret: 8.maj.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo