Presse

Jakob Anderskov

Det sker | 22.aug.2011

Førende jazzpianister fortolker Björk, Radiohead, Grizzly Bear...

Solopianister fortolker Björk, Radiohead, Grizzly Bear og Gnarls Barkley på Statens Museum for Kunst i efteråret. Og den nyindrettede café serverer særlig brunch til de jazzede toner.

The State Sessions :: Solo Piano & Impressions
Solopianister fortolker Björk, Radiohead, Grizzly Bear og Gnarls Barkley på Statens Museum for Kunst i efteråret.

3. september kl. 11.30: Carsten Dahl :: Impressions of Björk
1. oktober kl. 11.30: Jacob Anderskov :: Impressions of Radiohead
5. november kl. 11.30: August Rosenbaum :: Impressions of Grizzly Bear
3. december kl. 11.30: Nikolaj Hess :: Impressions Paul Simon a.o.

De første lørdage i årets sidste fire måneder præsenterer Copenhagen Jazz Festival og Statens Museum for Kunst en eksklusiv serie af solokoncerter, hvor fire af byens mest profilerede jazzpianister fortolker artister som Radiohead og Björk. Koncerterne bærer overskriften ”Solo Piano & Impressions” og er seneste serie i ”The State Sessions”, hvor Copenhagen Jazz Festival og Statens Museum for Kunst samarbejder om at producere unikke koncertoplevelser i et af byens mest spændende koncertrum.

Brunch til jazztoner
I forlængelse af museets Scene byder museets nyindrettede café på særlig brunch før, under og efter hver koncert. Caféen er netop genåbnet under forpagter Henrik Pedersen, og det er billedkunstner Bjørn Nørgaard og designer og stifter af Montana, Peter Lassen, der står bag det helt nye design. Brunchen er åben i tidsrummet 10.30-15. Priser: 185 kr. (pr. voksen) og 60 kr. (pr. barn).

Baggrund
Selv om adskillige klassiske pianister/komponister gennem tiderne har været i stand til at improvisere på et klaver, er det først i forbindelse med jazz’ens udbredelse for godt og vel 100 år siden, at soloklaver og improvisation for alvor smelter sammen i form af fænomenet Art Tatum (1909-1956). Mange anser ham for at være det 20. århundredes svar på en Mozart eller Bach, og selv den legendariske klassiske pianist, Vladimir Horowitz, anså Tatum for at være en mere habil virtuos, end han selv var. Senere var det pianisten Bill Evans (1929-1980), der tilføjede disciplinen en nøgtern følsomhed, som inspirerede en hel generation af pianister og bl.a. fik Glenn Gould til at omtale Evans som”klaverets Scriabin”.

Vor tids helt store soloimprovisator er uden diskussion Keith Jarrett. Alene udgivelsen ”The Köln Concert” fra 1975 har solgt mere end 3 millioner eksemplarer, og selv om Jarrett i de senere år har skruet kraftigt ned for antallet af solokoncerter, så har han haft en kolossal betydning for genren – og begrebet improvisation i det hele taget. En af de seneste skud på soloklaver-stammen er Brad Mehldau, som - i modsætning til Jarrett - gerne fortolker nutidig populærmusik som f.eks. Radiohead, Nirvana, Pearl Jam og Nick Drake.

Program
3. september kl.11.30: Carsten Dahl :: Impressions of Björk
Med adskillige soloudgivelser på samvittigheden er pianisten Carsten Dahl måske i virkeligheden det mest oplagte valg til denne udgave af The State Sessions. Dahl er en af de største personligheder, dansk jazz nogensinde har fostret, og hans musikalitet er grænseløs. Han var ikke et sekund i tvivl om, at det var Björks musik, som skulle være udgangspunktet for denne solokoncert, som dermed kickstarter denne unikke koncertserie.

1. oktober kl.11.30: Jacob Anderskov :: Impressions of Radiohead
Jacob Anderskov er oprindeligt primært kendt fra den mest progressive del af jazz- og improvisations-musikken, men han har også komponeret for utallige forskellige orkestre gennem tiden. Anderskov har udgivet mere end 15 albums som orkesterleder og optrådt i store dele af den vestlige verden. Han er blevet betegnet som en af den aktuelle musiks vigtige fornyere, også internationalt.

5. november kl. 11.30: August Rosenbaum :: Impressions of Grizzly Bear
August Rosenbaum fik allerede i 2004 lovende ord med på vejen fra det danske jazz-miljø, da han som kun 17-årig modtog det prestigefyldte Jacob Gades Legat for sit talent. Efter et længere ophold i New York i efteråret 2008 udgav August albummet ”Beholder”, og han blev efterfølgende kåret som ”Årets Nye Jazznavn” ved Danish Music Awards i 2010.

3. december kl. 11.30: Nikolaj Hess :: Impressions of Paul Simon a.o.
Pianisten og komponisten Nikolaj Hess er flittigt brugt i både danske og internationale sammenhænge. På det seneste har han udgivet "Hess Global Motion+" med sit amerikanske orkester Global Motion feat. Ben Monder & Jeff Ballard, "A Word" med Sissel Vera Pettersen og spillet sin egen musik i Lars Von Triers nye film Melancholia. Desuden har han været særdeles aktiv med Nikolaj Hess Trio, Hessismore, Hess/Skou, Caroline Henderson, Lee Konitz, Benny Golson, Etta Cameron og mange mange andre.

For yderligere oplysninger:

Statens Museum for Kunst
Hanne Støvring
Sceneansvarlig
E hanne.s@smk.dk
T +45 8874 8561
M +45 4160 8561

Copenhagen Jazz Festival
Kenneth Hansen
Programansvarlig
E kenneth@jazz.dk
T +45 3115 9999

Senest opdateret: 8.maj.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo