Presse

Vilhelm Hammershøi. Interiør. Kunstigt lys, 1909

Nyt om kunsten | Bag om | 12.okt.2012

Gådefuldt Hammershøi-maleri til SMK

Augustinus Fonden skænker maleri af Vilhelm Hammershøi til Statens Museum for Kunst. Flere af museets hovedværker af Hammershøi er netop vendt tilbage fra en stor udstilling i München, og den nye donation kan fra d. 16. oktober opleves i en ny præsentation på museet.

Med en generøs donation fra Augustinus Fonden er det lykkedes Statens Museum for Kunst at erhverve et maleri af Vilhelm Hammershøi (1864-1916). Museet råder i forvejen over verdens største samling af Hammershøis kunst. Men nyerhvervelsen udgør et vigtigt og atypisk supplement, der fremover vil nuancere museets præsentation.

Atypisk
Interiør. Kunstigt lys, som er titlen på museets nye Hammershøi-maleri, er fra 1909 og hører til kunstnerens foretrukne interiørbilleder. Men samtidig skiller det sig markant ud fra Hammershøis let genkendelige motiver. Ikke alene er der tale om et afteninteriør, der er heller ingen mennesker til stede. Al fokus er lagt på en meget speciel opstilling af møbler omkring et rundt bord med to tændte stearinlys. Opstillingen gør fraværet af mennesker på billedet meget udtalt. Samtidig har Hammershøi eksperimenteret med et virkemiddel ved at lade motivet indramme af en oval form, som var det betragtet i et spejl. Måske en hentydning til den traditionelle opfattelse af kunsten som et spejl af virkeligheden.

Hammershøi hjemvendt
Donationen kan allerede fra d. 16. oktober opleves i en ny præsentation af Hammershøis værker på Statens Museum for Kunst – det første gensyn på museet med den danske kunstner siden forårets store udstilling "Hammershøi og Europa". I en periode har Hammershøi været fraværende i Sølvgade, da udstillingen efterfølgende blev vist på Kunsthalle der Hypo-Kulturstiftung i München. Nu indgår højdepunkterne fra museets Hammershøi-samling sammen med den aktuelle nyerhvervelse i en ny ophængning i samlingspræsentationen ”Dansk og Nordisk Kunst 1750-1900”.


For yderligere oplysninger:

Presseansvarlig
Jakob Fibiger Andreasen
E jakob.fibiger@smk.dk
T +45 3374 8474
M +45 2961 6949

Overinspektør
Kasper Monrad
E kasper.monrad@smk.dk
T +45 3374 8530

Senest opdateret: 19.apr.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo