Presse

Vilhelm Hammershøi: Portræt ad Ida Ildsted, 1890.

Bag om | Udstilling | Nyt om kunsten | 23.apr.2009

Hammershøis forlovede forbliver i Sølvgade

Vilhelm Hammershøis tidlige portræt af hans kommende hustru, Ida Ilsted har en årrække være deponeret på Statens Museum for Kunst. Da ejerne af maleriet for nyligt udbød det til salg, trådte Augustinus Fonden til og skænkede dette hovedværk i dansk kunst til Statens Museum for Kunst. Værket indtager en prominent plads i museets sommerudstilling ”PÅ TVÆRS. Nyerhvervelser 2007-09”, som åbner 2. maj.

Vilhelm Hammershøis portræt af hans forlovede Ida Ilsted har længe været betragtet som et hovedværk i dansk kunst. Med sin på én gang indgående og nænsomme skildring af den unge kvinde og sin fint afstemte, neddæmpede farveholdning, der næsten udelukkende er holdt i gråtoner, er maleriet helt uden sidestykke i Hammershøis produktion og samtidig et fremragende eksempel på et af kunstnerens første modne værker.

En perle i samlingen
Portrættet fra 1890 supplerer derfor på bedste vis Statens Museum for Kunsts samling af Hammershøis værker, som i dag er den største i verden. Nyerhvervelsen har hidtil tilhørt efterkommere af kunstnerens største støtte, tandlæge Alfred Bramsen, men har i flere år været deponeret på museet, hvor det hyppigt har indgået i museets præsentation af de faste samlinger. Med den store internationale opmærksomhed, som Hammershøi helt fortjent har opnået i de senere år, kunne det derfor frygtes, at maleriet ville forsvinde til udlandet, da det blev udbudt til salg. Derfor er det glædeligt, at det lykkedes museet at erhverve maleriet i fuld forståelse med ejerne og takket være en storstilet donation fra Augustinus Fonden.

Ny udstilling
Hammershøis portræt kan opleves på museets sommerudstilling ”PÅ TVÆRS. Nyerhvervelser 2007-09” i perioden 2. maj – 8. august 2009. Udstillingen præsenterer et kræsent udvalg af de seneste par års mange nyerhvervelser til museets rige samlinger. Fra enestående indkøb af 1400-tals kunst til væsentlige værker fra nyere tid og den seneste samtidskunst. Samtidig retter udstillingen fokus på rammerne for museets kunstindkøb og løfter sløret for de procedurer og strategier, der går forud for udvælgelsen af nye værker til museets samlinger.

For yderligere oplysninger:
Pressekoordinator
Jakob Fibiger Andreasen
T +45 3374 8474
M +45 2961 6949
E jakob.fibiger_@_smk.dk

Senest opdateret: 8.maj.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo