Presse

Asger Jorn. Le soleil m’emmerde (Jeg er led og ked af solen), 1961.

Nyt om kunsten | 19.mar.2012

Jorn doneret til Statens Museum for Kunst

Statens Museum for Kunst har takket være en stor donation fået mulighed for at erhverve et markant værk af Asger Jorn. Nyerhvervelsen indtager en central plads i den nye præsentation af ”Dansk og International Kunst efter 1900”, som åbner 30. marts 2012.

Ny Carlsbergfondet er gået forrest med en markant donation, og med yderligere støtte fra Hermod Lannungs Museumsfond, er det lykkes Statens Museum for Kunst at erhverve et betydeligt Asger Jorn-maleri. Det 162 x 129,8 cm store maleri med den på fransk fandenivoldske titel Le soleil m’emmerde (Jeg er led og ked af solen) vises for første gang på Statens Museum for Kunst, når nyophængningen af den moderne samling "Dansk og International Kunst efter 1900" åbner d. 30. marts.

PRESSEMØDE
Læs om pressemøde på "Dansk og International Kunst efter 1900" tirsdag 27. marts fra kl. 11.

Museumsdirektør Karsten Ohrt siger:
Takket være de to fonde, og i særdeleshed Ny Carlsbergfondet, har museet erhvervet et betydeligt supplement til samlingen af Asger Jorn-værker. Et maleri af Jorn i den størrelse er et sjældent syn på kunstmarkedet, og det havde mødt international interesse, inden vi kunne sikre det. I museets samling af Jorns værker har hovedvægten ligget på perioden 1940-55, og samlingen har derfor savnet gode og væsentlige eksempler på Jorns modne og sene værk.

Jorn i fokus
I forbindelse med den nye præsentation af Statens Museum for Kunsts moderne samling har Jorn fået en central placering. Udover nyerhvervelsen ejer museet 15 malerier. Til den aktuelle præsentation "Dansk og International Kunst efter 1900" er det samtidig lykkedes museet at låne yderligere syv malerier af Jorn fra private samlinger, således at præsentationen kommer til at vise markante nedslag fra start til slut i kunstnerens livsværk.


Jorn-udstilling 2014
Der bliver med den aktuelle præsentation mulighed for en god opvarmning til den store retrospektive udstilling om Asger Jorn, som Statens Museum for Kunst viser i 2014 i anledning af 100-året for kunstnerens fødsel.

Malerisk oprør
Med sit gevaldige og alsidige livsværk har Jorn indlejret sig som en væsentlig skikkelse i den ekspressive tradition i nordisk kunsthistorie. Jorns kunst berører og udfordrer et af det 20. århundredes vedvarende stridsspørgsmål om det traditionelle maleris rolle og dets fortsatte relevans i billedkunsten. Le soleil m’emmerde fra 1961 er i den forstand et aggressivt modsvar til samtidige grupperinger, der ville definere og afgrænse kunstens udfoldelser. Som sådan bidrager det nyindkøbte værk til en bedre forståelse af periodens kunstneriske brydninger samtidig med, at det styrker museets Jorn-samling, der fremstår mere vital og alsidig end nogensinde før.

For yderligere oplysninger:

Presseansvarlig
Jakob Fibiger Andreasen
E jakob.fibiger_@_smk.dk
T +45 3374 8474
M +45 2961 6949

Museumsinspektør
Dorthe Aagesen
E dorthe.aagesen_@_smk.dk
T +45 3374 8533

Senest opdateret: 8.maj.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo