Presse
Laibach på Tate Moderne

Fra koncerten på Tate Modern. Foto: Miro Majcen

Det sker | 6.sep.2012

LAIBACH live-koncert (m. artist-talk og film)

I samarbejde med artFREQ. præsenterer Statens Museum for Kunst en 30-års jubilæumskoncert med Laibach lørdag d. 15. september. Under titlen ’We Come in Peace’ byder det retrospektive og visuelt stærke koncertprogram på Laibach-materiale fra de tidlige 1980’ere og til i dag. Derudover møder publikum gruppens frontfigur Milan Fras i en sjælden samtale om bandets historie, ligesom aftenens program byder på visning af filmen Iron Sky, som det slovenske kultband har leveret soundtrack til.

artFREQ. og Statens Museum for Kunst præsenterer:

LAIBACH: WE COME IN PEACE

Tid og sted:
Lørdag d. 15. september 2012 kl. 19 på Statens Museum for Kunst.

Program
19.00: Dørene åbner
19.30: Radical Talk – Milan Frans og Ivan Novak i samtale med Claus Krogholm
20.00: Iron Sky – filmvisning
21.45: koncert.
Pris: 240 DKK (+ gebyr). Billetter på Billetnet.dk

Fra Tate Modern til Sølvgade
Laibach har netop opført en unik 30-års jubilæumskoncert på Tate Modern i London, hvor de for udsolgte huse lod sig præsentere under overskriften ’Monumental Retro-Avant-garde’. Den 15. september kommer den slovenske kunstnergruppe på et sjældent besøg til København. Koncertens retrospektive program vil byde på vægtige nedslag i gruppens efterhånden omfattende musikalske værk, som de selv har klassificeret industriel popmusik. Musikken ledsages af en minutiøs kurateret filmisk side, som reflekterer gruppens enestående kunst-visuelle identitet. Og lokaliteten på Danmarks nationalgalleri afspejler Laibachs intention om kunstformernes forening.

Radical Talk premiere
For første gang optræder Laibachs frontfigur, Milan Fras i en samtale foran et livepublikum. Fras er kendt for ikke at give interview og tale offentligt om sin kunst, så derfor er det en unik mulighed for at møde en af Østeuropas væsentlige kunstnere live på Scenen. Han deltager sammen med bandets bagmand, Ivan Novak i en samtale med Claus Krogholm, ph.d. og ekstern lektor ved Institut for Kultur og Globale Studier på Aalborg Universitet og ikke mindst ekspert i Laibach og deres kunstneriske baggrund i bevægelsen Neue Slowenishe Kunst.

Iron Sky
I 2011 skabte Laibach musikken til den finsk-producerede film Iron Sky om en flok nazister, der siden 1945 har gemt sig på månens bagside men nu vender tilbage i endnu et forsøg på at overtage verdensmagten. Filmen havde premiere i de danske biografer i april i år, men genopstår i forbindelse med koncerten på Statens Museum for Kunst. Laibachs bombastiske soundtrack er ikke overraskende inspireret af Richard Wagner.

30 års usvækket integritet
Med deres militaristiske selviscenesættelse og stærke referencer til avantgardekunst, nazi-kunst og socialisme fremprovokerede Laibach fra start voldsomme reaktioner fra diverse politiske myndigheder og publikum, og gruppen er igen og igen blevet anklaget for at være alt fra fascister og nazister til kommunister. Laibach selv udtaler sig gerne i poetiske, politiske manifester, som udelukkende bygger til myten om gruppen som indbegrebet af integritet. En politisk ironi og humoristisk undertone gennemsyrer både deres musik og deres oftest spektakulære performance, ligesom de ofte messer anti-autoritativ propaganda. I det hele taget er der tale om et musikalsk kollektiv, som er svær at kategorisere. ”Vi er lige så meget fascister, som Hitler var maler,” har frontmanden Milan Fras sagt på vanlig kryptisk vis.

“What the hell is Laibach all about?”
Den slovenske sociolog, filosof, kulturkritiker mm., Slavoj Žižek om Laibach.

Laibach er i dag Sloveniens største og mest kendte kunst- og kultureksport og repræsenterer den musikalske og filosofiske division indenfor det kunstnerkollektivet NSK (Neue Slowenische Kunst). De figurerer som landets vigtigste kunstneriske ensemble og optræder på verdens mest prestigefulde festivaler og kunstscener.

Laibach har fungeret som den afgørende inspiration for en uendelig række af internationale bands og kunstnere, bl.a. Rammstein og Marylin Manson. Siden starten har Laibach været signeret af legenden Daniel Miller og hans pladeselskab MUTE, som også udgav Depeche Mode, Diamanda Galás og Nick Cave.


For yderligere oplysninger og pressefotos:

Statens Museum for Kunst
Presseansvarlig
Jakob Fibiger Andreasen
E jakob.fibiger@smk.dk
T +45 3374 8474
M +45 2961 6949

artFREQ.
Kunstnerisk leder
Lars Top-Galia
E artfreq@gmail.com
M +45 2618 0395
www.artfreq.org

Senest opdateret: 8.maj.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo