Presse

Per Inge Bjørlo. Intravenøs, 2011. Foto: Galleri Bo Bjerggaard

Bag om | Nyt om kunsten | 14.sep.2012

Nørgaard på Strøget donerer til Statens Museum for Kunst

Nørgaard på Strøget skænker væsentligt kunstværk af en af Norges førende samtidskunstnere, Per Inge Bjørlo. Donationen indtager med det samme en central placering på Statens Museum for Kunst, så museumsgæster allerede fra i morgen vil blive mødt af Bjørlos store skulptur i museets forhal.

Det er en af norsk samtidskunsts sværvægtere, som fra i morgen sætter et sælsomt aftryk på Statens Museum for Kunsts forhal. Per Inge Bjørlo (f. 1952) regnes for en af Norges mest betydningsfulde, nulevende kunstnere, og Statens Museum for Kunst kan nu, takket være en generøs donation fra Nørgaard på Strøget, præsentere et af kunstnerens hovedværker.

Eksistentielle former
Per Inge Bjørlo debuterede på den norske kunstscene som en del af den nyekspressionistiske bevægelse i 1980'erne. Hvor denne strømning i Danmark, ikke mindst blandt "De Unge Vilde", tog et mere konceptuelt og til tider ironisk afsæt, var udgangspunktet for Bjørlo og hans samtidige norske kollegaer anderledes. Bjørlos værker er således præget af eksistentiel alvor, som koges ned i rene former og et ekspressivt materialebrug.

Donationen
Angst og utryghed synes at være tilbagevendende, menneskelige grundvilkår, som Bjørlo bearbejder og billedliggør. Det gælder også for skulpturen Intravenøs fra 2011, som opsummerer flere sider af kunstnerens mangeårige produktion. Blødt møder hårdt i skulpturen, hvor sammenknyttede, kulørte stofstykker forbinder to blytunge saturn-former. De runde hjørner i rustfrit stål er omkranset af kantede gevækster, der mest af alt minder om partisansøm, og som giver skulpturen en overraskende, måske endda lettere faretruende bevægelse ud i rummet.

Flankeret af Bjørn Nørgaard
Når donationen tager plads i forhallen på Statens Museum for Kunst, er det i selskab med en skulpturserie af Bjørn Nørgaard. Fire af de i alt otte skulpturer af Nørgaard blev ligeledes doneret af Nørgaard på Strøget i forlængelse af udstillingen "Bjørn Nørgaard. Re-modelling the World" i 2010.

Om Per Inge Bjørlo
Per Inge Bjørlo er uddannet ved Bergen Kunsthåndverksskole (1974-77) og Statens Kunstakademi i Oslo (1977-81). Hans værker kendetegner sig ofte ved en nysgerrig udforskning af forskellige materialer, ligesom han tilsyneladende ubesværet prøver kræfter med både maleri, tegning, grafik og skulptur. Gennem årene har Bjørlo udstillet en lang række steder i verden, ligesom han er repræsenteret på flere prominente kunstmuseer, bl.a. på Tate Modern i London og Metropolitan Museum of Art i New York.


For yderligere oplysninger:

Presseansvarlig
Jakob Fibiger Andreasen
E jakob.fibiger@smk.dk
T +45 3374 8474
M +45 2961 6949

Senest opdateret: 8.maj.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo