Presse

Cronhammar

Udstilling | Nyt om kunsten | 10.dec.2007

NY UDSTILLING. Cronhammar på Statens Museum for Kunst

En krydsning mellem en karrusel og en absurd skriftestol udfylder næsten hele passagen mellem de to museumsbygninger på Statens Museum for Kunst. Den enorme, roterende konstruktion er et spritnyt kunstværk af Ingvar Cronhammar. Værket indgår fra 15. december i en ny udstilling sammen med andre af billedhuggerens monumentale værker.

En krydsning mellem en karrusel og en absurd skriftestol udfylder næsten hele passagen mellem de to museumsbygninger på Statens Museum for Kunst. Den enorme, roterende konstruktion er et spritnyt kunstværk af billedhuggeren Ingvar Cronhammar og er netop erhvervet af museet på baggrund af en generøs gave fra Hermod Lannungs Museumsfond. Cabaret er titlen på det spektakulære og mærkværdige værk, som indgår i Statens Museum for Kunsts nye udstilling ”Cronhammar. På danske kunstmuseer”. Udstillingen præsenterer samtidig museets øvrige værker af Cronhammar og er et led i den landsdækkende markering af kunstneren, hvor ti danske kunstmuseer har samlet kræfterne og simultanviser Cronhammars værker fra egne samlinger samt udgiver en omfattende bog om billedhuggeren.

Cabaret
Cabaret er på én og samme tid udtryk for Cronhammars velkendte og helt særegne sans for det monstrøse og storslåede, samtidig med at den peger i en helt ny retning i hans arbejde. Karrusellen måler 6 meter i diameter og ca. 3 meter i højden. 12 ens kamre med sort gummigulv og kirurggrønne vægge er arrangeret i en cirkel, og hver bås er ned til millimeteren indrettet ens. Den både monumentale og monotone skulptur synes at hæve sig fra museets gulv, og Cabarets tag bevæger sig langsomt, vel at mærke imod urets retning. Bevæger den sig imod tiden eller tilbage i tiden? Er karrusellen en ironisk kommentar eller konstatering af tidens – og herunder museumsverdenens – hang til tivolisering? Som altid nægter Cronhammar at levere nemme svar. Ligesom Cabarets kliniske flader er frigjort fra ophobninger af indhold, er Cronhammars værker åbne for fortolkninger.

Borderline Warrior, Crusader og Shine
I et særskilt rum præsenterer udstillingen museets tre øvrige Cronhammar-værker i en mørk og angstfremkaldende opsætning. Borderline Warrior (1988) er et enormt bord med fire påmonterede paraboler. Den sorte, spejlblanke overflade brydes i midten af en rist, der gnistrer foruroligende af elektricitet. Crusader (1993) er en korsformet, sort stålkonstruktion påmonteret to parallelle gummielastikker og en laserstråle udspændt langs korsets længde. På tværs er der to hydrauliske robotarme, der automatisk spænder og, med et smæld, slipper de to elastikker. Shine (1997) er et eksempel på Cronhammars inddragelse af et mere arkitektonisk udtryk i løbet af 1990’erne. Konstruktionen er lige dele model og selvstændigt værk. I bemalet stål med glas, der udsender et konstant rødt lys, minder den om en miniudgave af et moderne Stonehenge.
Gratis entré til udstillingen.

Tværmusealt samarbejde
Ingvar Cronhammar (f. 1947 i Hässleholm, Sverige) fylder 60 år den 17. december. Den landsdækkende markering er båret af museernes fælles ønske om at kaste lys over en af landets væsentligste billedhuggere og hans bemærkelsesværdige livsværk.
Læs mere om de respektive udstillinger her.

Bogudgivelse
Cronhammar. På danske kunstmuseer, 136 sider, rigt illustreret.
Hovedartikel af Carsten Thau, professor ved Kunstakademiets Arkitektskole i København.
Digt af Peter Laugesen.
Derudover artikler af Christine Buhl Andersen (Kunstmuseet Køge Skitsesamling), Anne Christiansen (Fyns Kunstmuseum), Nina Hobolth (Nordjyllands Kunstmuseum), Ove Mogensen (Kunstmuseet i Tønder), Lars Kærulf Møller (Bornholms Kunstmuseum), Karsten Ohrt (Statens Museum for Kunst), Claus Hagedorn Olsen (Horsens Kunstmuseum), Holger Reenberg (Herning Kunstmuseum), Jane Sandberg (Trapholt), Jens Erik Sørensen (ARoS) og Britta Tøndborg (Statens Museum for Kunst).  
Redaktion: Carsten Thau og Statens Museum for Kunst
Pris: 139 kr. Bogen kan købes på de respektive museer.
ISBN: 978 87 92023 12 4
Bogen er blevet til med støtte af Ny Carlsbergfondet.


Kunstmuseer og udstillingsdatoer

ARoS
23. november – 10. februar
Bornholms Kunstmuseum
16. december – 24. marts


Fyns Kunstmuseum
18. december – 3. august
Herning Kunstmuseum
18. december – 12. maj


Horsens Kunstmuseum
15. december – 6. januar
Kunstmuseet i Tønder
8. december – 24. februar


Kunstmuseet Køge Skitsesamling
15. december – 24. februar
Nordjyllands Kunstmuseum
18. december – 24. februar


Statens Museum for Kunst

15. december – 27. april
Trapholt
12. december – 24. februar

For interviews med
Ingvar Cronhammar:

T +45 3374 8474

For yderligere oplysninger:
Pressekoordinator

Jakob Fibiger Andreasen
T +45 3374 8474
M +45 2961 6949
E jakob.fibiger@smk.dk

Senest opdateret: 19.apr.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo