Presse

©

Udstilling | Nyt om kunsten | 9.jun.2011

Ny udstilling. FOS i x-rummet

20 meter høje nylonsejl spændt ud mellem loft og gulv, et labyrintisk teltforløb beboet af underfundige genstande og maskiner og en stejl jordhøj med en fabrik, der producerer pilespidser og øksehoveder af sæbe. Den danske, biennaleaktuelle kunstner FOS indtager Skulpturgaden på Statens Museum for Kunst og omdanner det 2.000 m² store rum til en enorm, interaktiv og forunderlig totalinstallation med bidrag af den østrigsk-italienske kunstnerduo Krüger & Pardeller.

x-rummet
FOS
One Language Traveller
18. juni 2011 - 20. maj 2012

”Hvor design skaber løsninger, skaber kunst muligheder”
Ordene er af FOS (Thomas Poulsen, f. 1971) og sammenfatter hans grundlæggende syn på billedkunstens egenart i forhold til andre kunstarter. Hvor design lukker sig om sin funktion og æstetik, er kunsten et særegent rum med vidtrækkende potentiale. Kunsten er som sådan alt andet end et aflukket reservat. FOS' egne værker forener både skulptur, design og arkitektur i en hybridform. Og under sin egen genrebetegnelse Social Design, skaber han gennem sine værker rammer for sociale muligheder, møder, aktiviteter og oplevelser. Som eksempelvis i Osloo, hans flydende bidrag til årets Venedig Biennale, eller det omdiskuterede redesign af Mændenes Hjem på Vesterbro, som han udformede sammen med kollegaen Kenneth Balfelt i 2006. FOS ser kunsten som en platform for social interaktion. Kunst skabes, men skaber også selv noget – relationer mellem værk og mennesker og indbyrdes mellem mennesker – som rækker langt udover kunstnerens intention og kontrol.

Social Design
Med afsæt i idéen om Social Design har FOS markeret sig som en særlig og original figur på den danske og internationale kunstscene. Hans på en gang diskrete og opsigtsvækkende installationer har med lige dele legesyg opfindsomhed og samfundsengagement udfordret både publikum og det rum, de færdes i, hvad enten det så er på museet, i galleriet eller i det offentlige rum. FOS er meget bevidst om sin egen rolle og ansvar som kunstner, og han insisterer på, at kunstneriske greb kan skabe samfundsmæssige forskelle. Hensigten er aldrig en moraliserende eller politisk betonet offensiv. Snarere skal hans værker ses som en afsøgning af og et alternativ til de systemer, der mere eller mindre åbenlyst regulerer vores adfærd og samvær.

One Language Traveller
Udstillingen under x-rummet på Statens Museum for Kunst udfolder sig som en krøllet og mærkværdig zigzagrejse i museets enorme Skulpturgade. Gennem meterhøje membraner, kulørte teltrum med skæve lergulve, passager med gadelamper og gitre når publikum til en stor jordhøj med en fabrik på toppen, der producerer en slags urdesign: pilespidser og øksehoveder formet i sæbe. Undervejs møder man alverdens genstande og materialer, maskiner og lyde, som forstærker fornemmelsen af en mærkværdig og uoverskuelig rejse, der både mentalt og fysisk hele tiden knopskyder og spaltes i nye retninger for nogle gange at blive genetableret i nye forløb. Som sådan tager FOS' installation sig ud som en stor organismeagtig struktur, der snarere end at levere svar kaster tanker, krop og samtale i alle mulige retninger.
Den østrigsk-italienske kunstnerduo Krüger & Pardeller har på FOS' invitation bidraget til udstillingen med en maskinskulptur.
Gratis entré til udstillingen.

FOS er uddannet ved Kunstakademiet i København i 1999 og bor og arbejder i dag i København. Gennem årene har han udstillet en lang række steder i ind- og udland. Han har bl.a. modtaget Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat i 2006 og blev i 2010 tildelt Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens Legat.

Udstillingen er støttet af Nykredit og Statens Kunstråd.

PRESSEFOTOS kan downloades her.
Flere fotos tilgængelige senere.

For yderligere oplysninger:

Jakob Fibiger Andreasen
Presseansvarlig
E jakob.fibiger_@_smk.dk
T +45 3374 8474
M +45 2961 6949

Marianne Torp
Museumsinspektør
E marianne.torp_@_smk.dk
T +45 3374 8535

Senest opdateret: 19.apr.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo