Presse

Museets version af Kristus uddriver kræmmerne af templet, efter 1569. Fra venstre ses et udsnit af maleriet afbilledet i UV-lys. I midten vises et udsnit af maleriet i almindeligt lys og til højre en røntgenoptagelse af værket.

Udstilling | Nyt om kunsten | 26.apr.2012

NY UDSTILLING: Gennemlyst – på sporet af Bosch og Bruegel

Ofte ser vi kun "huden" af malerierne, men i udstillingen Gennemlyst – på sporet af Bosch og Bruegel kan du komme helt ind under overfladen på fire malerier fra 1500-tallet. Få en sjælden indføring i de nye avancerede forskningsmetoder og oplev de overraskende resultater som udstillingen løfter sløret for. Udstillingen er skabt i et tæt samarbejde mellem kunstpiloter fra Unges Laboratorier for Kunst samt museets konservatorer og formidlere.

Gennemlyst – på sporet af Bosch og Bruegel
4. maj – 21. oktober 2012
Pressephotos
kan downloades fra http://pressefotos.smk.dk
Udstillingsåbning den 2. maj kl. 17

Bosch, Bruegel eller?
Fire nederlandske malerier fra 1500-tallet, der til dagligt hænger på Kadriorg Art Museum i Tallinn, Glasgow Museums, Statens Museum for Kunst og et i privateje, har åbnet op for diskussionen om ægte og uægte malerier. De fire næsten identiske malerier har ingen kendte ophavsmænd, men materialebruget og maleteknikken peger i retning af de to nederlandske mestermalere Hieronymus Bosch (c.1450-1516) og Pieter Bruegel den Ældre (c.1527-1569). Kopiering af motiver og teknikker var meget udbredt i denne tidsperiode, og det er derfor ikke muligt at se med det blotte øje, hvem der har udført malerierne. Men ved hjælp af konservatorernes undersøgelser, teknikker, arkivstudier og kunsthistoriske analyser er gåden om de fire maleriers oprindelse kommet tættere på en løsning.


Maleriets rejse

I et internationalt og interdisciplinært samarbejde har konservatorerne på Statens Museum for Kunst kigget de nederlandske 1500-tals kunstnere i kortene. Udstillingen stiller skarpt på maleriets rejse, helt fra da den trætavle maleriet er malet på stod som del af et træ i en polsk skov, til de tekniske undersøgelser der foretages af konserveringsforskerne i dag. Gennem røntgen, infrarød, reflektografi, UV-lys, dendrokronologi og farveanalyser har forskerne afdækket nogle af de mysterier, der hidtil har været uopklaret: Er malerierne ægte? Hvem malede dem? Hvor kommer malerierne fra?

Kunstpiloter og CATS

Med en mission om at gøre museets viden om kunst synlig og tilgængelig for brugerne er forskere i teknisk kunsthistorie, kunstformidlere og unge frivillige kunstpiloter fra museets Unges Laboratorier for Kunst gået sammen om at præsentere de næsten 500 år gamle malerier og deres tilblivelse for et nutidigt ungt publikum. I udstillingssalene kan museets egen version af maleriet opleves, mens man i den digitale formidling kan dykke ned i lagene på alle fire malerier. Udstillingsteamet har sammen produceret en udstilling, der er dynamisk som et kompleks netværk af indbyrdes relationer, og som inviterer publikum til at gå på opdagelse i konservatorernes og deres samarbejdspartneres værksteder og konservatorier.

Udstillingen er blevet til i et samarbejde mellem CATS, Center for Kunstteknologiske Studier og Bevaring, museets forskningskonservatorer og formidlere samt 20 unge frivillige kunstpiloter fra Unges Laboratorier for Kunst.

Læs mere om CATS

Læs mere om ULK

Bogudgivelse
Alle forskningsresultaterne fra de forskellige involverede discipliner er publiceret i den rigt illustrerede bog
On the Trail of Bosch and Bruegel – Four Paintings United Under Cross-examination.
Archetype Publications, London, in collaboration with CATS.
Pris: 295 kr.
ISBN:9781904982784.

Konference
Og som en del af projektet er der arrangeret en international konference den 21. – 22. maj på Statens Museum for Kunst. Konferencen foregår på engelsk under titlen Copying. Replicating & Emulating Paintings in the 15th-18th Century.


Konferencen og udstillingen Gennemlyst på sporet af Bosch og Brugel er støttet af EU Culture Program og Leica microsystems.
Publikationen er støttet af EU Culture Program, De Nederlandske Ambassader i København, London, Tallinn samt den Estiske Ambassade i København.For yderligere oplysninger:

Anne Kirstine Oates
Presse- og marketingassistent
E : anne.oates@smk.dk
T : 3374 8539

Jørgen Wadum
Bevaringschef og Centerleder CATS
E: j.wadum@smk.dk
M: 2559 7808

Senest opdateret: 8.maj.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo