Presse

Albrecht Dürer. Døden og landsknægten, 1510 (detalje) og Tal R. Holunder, 2011 (detalje)

Udstilling | Nyt om kunsten | 31.mar.2011

NY UDSTILLING. Træsnit - fra Dürer til Tal R

Mens verden oplever en hastig strøm af nye medier, retter Den Kongelige Kobberstiksamling fokus på et af de ældste af slagsen. Vel at mærke et medie, som trods den hæsblæsende udvikling er sprællevende og stadig tiltrækker kunstnere fra samtidskunstens mest innovative lag.

Den Kongelige Kobberstiksamling
Træsnit – fra Dürer til Tal R
Statens Museum for Kunst
16. april – 4. september 2011

Forårets udstilling i Kobberstiksamlingen på Statens Museum for Kunst giver en omfattende indføring i træsnittets teknik og funktioner. Træsnittet er den ældste grafiske teknik, vi kender, og udstillingen dykker ned i de væsentligste perioder i mediets historie. Med godt 100 værker fra Kobberstiksamlingen vises en række sjældent sete tryk af mindre kendte kunstnere sammen med værker af nogle af kunsthistoriens sværvægtere, såsom Dürer, Altdorfer, Tizian, Gauguin, Kandinsky, Nolde, Jorn, Baselitz og Tal R.

Tyngdepunkter

Udstillingen beskæftiger sig med træsnittets udvikling fra middelalderen til i dag. Ikke kontinuerligt, men med nedslag i de perioder, hvor træsnittet for alvor har markeret sig i kunstens mest strømførende lag. Første gang i årene fra slutningen af 1400-tallet, hvor træsnittet bevæger sig fra middelalderens enkle og fladebetonede udtryk til renæssancens mere rumlige og ekstremt komplicerede motiver. Efter 1500-tallet går udviklingen stort set i stå, og udstillingen springer i kronologien frem til 1800-tallet, hvor der igen sker et ryk. Dels opfindes en variant, træstikket (xylografi), og dels tager de tidlige modernister træsnittet til sig og fører det i nye, banebrydende retninger. Udstillingen folder disse perioder ud for i det greb at pege frem mod en kunstner, der repræsenterer vores tids træsnit, nemlig Tal R.

Ny optik

Præmissen for udstillingen er utraditionel i den forstand, at den gør opmærksom på selve mediet frem for kunstnere eller kunsthistoriske temaer. Her udfoldes dels træsnittets mange funktioner gennem tiden. Ud over værker oprindeligt tænkt som kunst viser udstillingen både propaganda, bogillustrationer, dokumentation og tapetdekoration. Samtidig fokuseres der lige så meget på teknik og proces som på det endelige værk. Fra Holbeins fine og præcise streger på bittesmå blade, der måler blot 4 cm², til Tizians mere enkle og ekspressive udtryk i metermål. Som sådan har udstillingen for øje at give en anden, mere værknær oplevelse af træsnittets formelle muligheder og umådelige spændvidde.

Med lup og film – tættere på træsnit og Tal R

Håndværksmæssig virtuositet og overvældende detaljerigdomme er kendetegnende for træsnittet som kunstform. Derfor stiller udstillingen forstørrelsesglas til rådighed, så gæsterne kan nærstudere de fine streger. Derudover har museet produceret to nye film til udstillingen, som yderligere stiller skarpt på den tekniske side. Gennem interview og procesoptagelser følger filmene kunstneren Tal R og hans arbejde med helt nye værker til udstillingen. Filmene er også tilgængelige på www.smk.dk.

Grafisk værksted

I forlængelse af udstillingen er der indrettet et grafisk værksted, komplet med trykpresser, redskaber og materialer. Her kan både børn og voksne – før eller efter et besøg i udstillingen og under kyndig vejledning af kunstnere – selv forsøge sig udi træsnittets kunst.

Bogudgivelse

I anledning af udstillingen udgiver Statens Museum for Kunst kataloget
Træsnit – fra Dürer til Tal R
.
Artikel af Hanne Kolind Poulsen med forord af Karsten Ohrt.
64 sider, rigt illustreret. Dansk med engelsk oversættelse.
Pris: 68 DKK. Kan købes i museets boghandel.
ISBN: 978-87-92023-50-6

Kobberstiksamlingens udstillinger er støttet af Oak Foundation Denmark

PRESSEFOTOS kan downloades her.

For yderligere oplysninger:

Presseansvarlig
Jakob Fibiger Andreasen
E jakob.fibiger_@_smk.dk
T +45 3374 8474
M +45 2961 6949

Museumsinspektør
Hanne Kolind Poulsen
E hanne.kolind_@_smk.dk
T +45 3374 8512

Senest opdateret: 8.maj.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo