Presse

Franz Marc. Skabelseshistorie, 1913 (detalje)

Udstilling | Nyt om kunsten | 11.apr.2012

NY UDSTILLING: Tyske Verdensbilleder 1890-1930

Sjældent sete tyngdepunkter fra Kobberstiksamlingen sættes i scene i forårets udstilling om et af de mest hæsblæsende kapitler i tysk kunsts historie. Med værker af bl.a. Kandinsky, Klee, Kirchner, Beckmann, Grosz og Nolde tegner udstillingen konturerne af den tyske modernismes inderlige jagt på sandhed og identitet.

Tyske Verdensbilleder 1890-1930
Fra Kollwitz til Nolde
20. april – 12. august 2012

PRESSEMØDE: TIRSDAG D. 17. april fra kl. 11.

OBS: Pressemødet er forbeholdt pressen.
TILMELDING: E jakob.fibiger@smk.dk
PRESSEFOTOS kan downloades her .

At forny kunsten! Ordene sammenfatter på sin vis hele den europæiske avantgardes credo. Kunstnerne søgte svar på en række spørgsmål: Hvad er sand kunst? Hvordan skal den tage sig ud? Og hvad skal den handle om? I Tyskland fik diskussionen nogle andre nuancer. Både forud for og efter nationens sene fødsel i 1871 herskede der en udbredt debat om tysk identitet. Ikke blot i magtens inderkreds, men også blandt filosoffer, historikere og naturligvis billedkunstnere.

Heimat og udsyn
Den nye udstilling i Den Kongelige Kobberstiksamling slår ned på et tidspunkt, hvor Tyskland udgør et af kunstens betydeligste epicentre, og hvor modernismen for alvor erobrer terræn og knopskyder i et væld af forskellige udtryksformer. Udstillingen forfølger kunstnernes forsøg på at besvare spørgsmålene om både kunst og identitet hen over 1890'ernes begejstring for filosoffen Nietzsche og frem til landets katastrofekurs i 1930'erne. Fra Käthe Kollwitz' solidariske skildringer af det tyske folk som den arbejdende klasse til ekspressionismens og den abstrakte kunsts bearbejdning af nationalitet og kunstens universalitet. Forsøget på at definere nationens kulturelle identitet blev blandt billedkunstnerne et engagement, som hele tiden vekslede mellem hjemstavn, klasse og internationalt udblik.

Kronologi og kontekst
Med godt 70 tegninger, akvareller og grafiske værker fra Den Kongelige Kobberstiksamling og andre danske museumssamlinger stiller udstillingen skarpt på centrale kunstnere, som prægede kunstlivet i Tyskland i perioden, uanset om deres herkomst var tysk eller ej. Med kronologien for øje præsenteres værkerne i perioder fordelt i seks udstillingssale, der scenografisk og formidlingsmæssigt relaterer billedkunsten til andre skelsættende kulturelle og historiske begivenheder i tidens Tyskland.

Bogudgivelse
I anledning af udstillingen udgiver Statens Museum for Kunst samtidig kataloget
Tyske Verdensbilleder 1890-1930.
Artikel af Thomas Lederballe med forord af Karsten Ohrt.
64 sider, rigt illustreret. Dansk med engelsk oversættelse.
Pris: 68 DKK. Kan købes i museets boghandel.
ISBN: 978-87-92023-61-2

Kobberstiksamlingens udstillinger er støttet af Oak Foundation Denmark.

PRESSEFOTOS kan downloades fra http://pressefotos.smk.dk

For yderligere oplysninger:

Jakob Fibiger Andreasen
Presseansvarlig
E jakob.fibiger@smk.dk
T +45 3374 8474
M +45 2961 6949

Thomas Lederballe
Museumsinspektør
E thomas.lederballe@smk.dk
T +45 3374 8534

Senest opdateret: 8.maj.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo