Presse

Olafur Eliasson: Your watercolour machine, 2008.

Bag om | Nyt om kunsten | Udstilling | 22.okt.2009

Nyt værk af Olafur Eliasson til Statens Museum for Kunst

Ny Carlsbergfondet har skænket Statens Museum for Kunst et nyt hovedværk af Olafur Eliasson. Med den nye monumentale installation har museet omsider suppleret sin samling af Eliasson-værker, som indtil nu kun har bestået af en tidlig fotoserie af den dansk-islandske kunstner. Nyerhvervelsen træder som det første ind i museets kommende udstilling ”RETHINK Relations”, som åbner 31. oktober.

Your watercolour machine hedder den store installation af Olafur Eliasson, som Statens Museum for Kunst har erhvervet, og som i disse dage installeres på museet til den kommende udstilling ”RETHINK Relations”. Med værket fortsætter Eliasson sine vidtrækkende udforskninger af grundlaget for den menneskelige perception. Værket skaber en rumlig situation, der nøje orkestrerer en kædereaktion gennem lysfænomener, lyd og vand, som påvirker beskuerens sanser og skaber et potentielt nyt erkendelsesrum.

Om værket
Installationen byder som det første på et enormt, lodretstillet projektionslærred, hvorpå et bølgende farvefelt danner et rytmisk og konstant foranderligt billede. Træder man rundt om lærredet, mødes man af et skulpturelt arrangement af apparater, spejle, objekter og et stort motordrevet vandbassin. Det er denne egentlige simple konstruktion, som skaber det visuelt komplekse og meditative farvefænomen på lærredet. Som sådan tillader Eliasson beskueren at kigge kunstneren i kortene. I det mørke rum kaster en dagslysprojektør sine stråler på en prisme. Lyset brydes og spaltes i farver, der reflekteres i spejle og bassinets vandoverflade for endelig projekteres på lærredet. En motor vipper med faste intervaller bassinet og skaber uro i vandet, hvilket igen forvrænger farvestrålens refleksion i tilsvarende bølgebevægelser.

Your watercolour machine genforhandler centrale sider af Eliassons billedkunstneriske undersøgelser. Hos Eliasson er erkendelse forbundet med bearbejdningen af sanseoplevelser i den forstand, at den kropslige og sanselige erfaring i et givet rum fører til mentale og erkendelsesmæssige indsigter. Igennem hele sin kunstneriske produktion har han desuden været optaget af, hvordan den konkrete fysiske verden, naturens grundlæggende elementer og basale fænomener som lys, mørke og refleksion kan skabe afsæt for mentale erfaringer. Disse to væsentlige aspekter af hans værk kommer på fornemmeste vis til udtryk i museets nyerhvervelse. Værket skaber en på en gang meget fysisk og dybt kontemplativ oplevelse, og særligt koblingen af disse to erfaringsdimensioner er kernen i Eliassons projekt.

Samtidig fremstår Your watercolour machine med en simpel skønhed og en særlig råhed. Her er tale om et monumentalt værk udført i simple materialer og med det kun absolut nødvendige tekniske grej. Fokus flyttes dermed fra mere polerede overflader og avanceret teknisk udstyr for i stedet at samles om den æstetiske og sanselige oplevelse.

”Vi er fantastisk glade for, at Ny Carlsbergfondet er kommet os i møde på så generøs vis. Eliasson har meget længe stået på museets ønskeliste, da han selvsagt danner et absolut tyngdepunkt i den internationale samtidskunst. Vi har længe fulgt hans udvikling med henblik på at erhverve et markant værk, der kunne komplementere vores samling og samtidig gøre sig godt i vores fysiske rammer,” siger direktør Karsten Ohrt.

Årets Nordiske Udstilling 2009-2010
Eliassons værk vil indtage en central plads i museets udstilling ”RETHINK Relations”, som vises i perioden 31. oktober 2009 – 5. april 2010. Udstillingen præsenterer et eksklusivt udvalg af internationale samtidskunstnere, der i vidt forskellige medier arbejder med temaer omkring de globale klimaforandringer og relationen mellem det enkelte menneske og omverden. Udover Eliasson byder udstillingen på værker af Henrik Håkansson (SVE), Allora & Calzadilla (US/CU) og Tomás Saraceno (ARG). Sidstnævnte indtager museets godt 2.000 m² store Skulpturgade med en række store svævende biosfærer spændt ud mellem de to museumsbygninger.

”RETHINK Relations” er en del af den stort anlagte udstilling ”RETHINK – Contemporary Art & Climate Change”. En udstilling med 26 opsigtsvækkende værker af toneangivende internationale samtidskunstnere, der på hver sin måde forholder sig til krydsfeltet mellem kunst, kultur og klimaforandringer. Udover Statens Museum for Kunst vises udstillingen på Den Frie Udstillingsbygning, Kunsthallen Nikolaj og Moesgård Museum.

RETHINK, der er arrangeret i samarbejde med Alexandra Instituttet, er udpeget til ”Årets Nordiske Udstilling 2009-2010” af Nordisk Kulturfond og støttes af Fonden til Markedsføring af Danmark, Københavns Kommune og Statens Kunstråds Billedkunstudvalg. Udstillingen er desuden del af det officielle kulturprogram til FN’s klimakonference, COP15, der afholdes i København 7. - 18. december.

For yderligere oplysninger:

Presseansvarlig
Jakob Fibiger Andreasen
T +45 3374 8474
M +45 2961 6949
E jakob.fibiger_@_smk.dk

Museumsinspektør
Marianne Torp
T +45 3374 8535
E marianne.torp_@_smk.dk

Senest opdateret: 19.jun.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo