Presse

Kunstneren Bjørn Poulsen kløver Margrethe-skåle i sit værksted. Foto: Bjørn Poulsen

Bag om | Nyt om kunsten | 19.aug.2013

PLASTIC FOREVER!? Projekt om bæredygtig plast

SMK har gennem de seneste tre år realiseret et utraditionelt, tværfagligt samarbejde mellem kunstnere, designere, konservatorer og aktører fra plastindustrien. Projektet kulminerer i morgen med en bogudgivelse, der har som sigte at kortlægge og udnytte kunstneres og designeres ekstreme anvendelse af plastmaterialer med henblik på at skabe innovation og vækst inden for kunst og design, plastindustrien samt museernes konserveringsarbejde.

Museer verden over oplever lidt af et fælles paradoks. De kunstværker, der hurtigst og mest akut kræver bevaringsmæssige indgreb, er ofte værker af nyere dato. Nærmere bestemt er det kunstværker, der indeholder eller udelukkende består af plastic. Fra 1960'erne finder plastic vej til kunsten i takt med dens indtog i hverdagen. Plast kan bearbejdes, bruges, blødgøres og hærdes i et utal af faconer. Et ideelt materiale for den formgivende kunstner. Men de kemiske processer i plastic nedbrydes langt hurtigere end de fleste andre materialer, og uundgåelige faktorer som varme, lys og luft fremskynder ældningen radikalt.

PRIMI – Plastic Research and Innovation for Museums and Industry
Netop denne problemstilling var årsagen til, at forskningscentret CATS ved Statens Museum for Kunst i 2010 tog initiativ til et nyt forskningssamarbejde, der bygger bro mellem de humanistiske videnskaber og naturvidenskaben. PRIMI er således et partnerskab mellem plastindustrien, kunstnere, designere, forskere og kunstkonservatorer, som forhåbentlig med tiden skal være med til at gentænke og bearbejde plastmateriale på en radikal anderledes og mere bæredygtig måde.
Læs mere om PRIMI.

Bogudgivelse – kunstnere som extreme users
I morgen udgiver Statens Museum for Kunst og forskningscentret CATS en ny bog, der sammenfatter en række af PRIMI-projektets overvejelser og analyser med henblik på, at de kan føres videre i fremtidig forskning. Bogen er rigt illustreret og indeholder artikler og bidrag af forskere, konservatorer, kunstnere samt aktører fra plastindustrien.

Bogens grundlæggende fokus hæfter sig ved tanken om billedkunstnere og designere som extreme users. Med grænsesøgende metoder har kunstnere gennem tiden skabt grobund for nyopdagelser til forbedret brug af materialer, når det gælder kvalitet, æstetik, anvendelighed og holdbarhed. Denne kongstanke forfølger bogen, bl.a. gennem dialog med en række danske kunstnere og designere. Samtidig fremlægger udgivelsen museumskonservatorenes unikke viden på området. Sammenlignet med kunstnere og plastindustrien registrerer konservatorer nemlig i langt højere grad og over længere tid ældningsprocesserne i plastmaterialer.

PRIMI – Extreme User Innovation
Artikler af Roland Barthes, Claus Carstensen, Louise Cone, Christian Flindt, Bodil Jerichau, Ole Grøndahl Hansen, Lars Lundbye, Yvonne Shashoua og Carsten Thau.
De deltagende kunstnere og designere i PRIMI-projektet har desuden skabt helt nye værker af plast, der indgår i bogen. Søren Dahlgaard har skabt bogens cover, mens Claus Carstensen, Christian Flindt, Bodil Jerichau og Bjørn Poulsen har udarbejdet en billedside i plast.
Hardcover, 76 sider, rigt illustreret. På engelsk.
Pris: 148 DKK. Kan købes i boghandlen på SMK.
ISBN: 978-87-92023-23-0

I næste uge udkommer en special edition, hvor bogens cover har påmonteret en platichæk skabt af billedkunstner Søren Dahlgaard.


PRIMI-projektet tæller udover SMK deltagere fra Nationalmuseet, Danmarks Tekniske Universitet, PVC Informationsrådet, PlasticsEurope, Papyro-Tex samt kunstnere og designere.

PRIMI er realiseret på baggrund af en bevilling fra Center for Kultur- og Oplevelsesøkonomi og er et projekt under CATS – Centre for Art Technological Studies and Conservation.
Læs mere om CATS.


For yderligere oplysninger:

Presseansvarlig
Jakob Fibiger Andreasen
T +45 2552 7203
M +45 2961 6949
E jakob.fibiger@smk.dk

Bevaringschef & Centerleder CATS
Jørgen Wadum
T +45 2552 7120
M +45 2559 7808
E j.wadum@smk.dk

Senest opdateret: 8.maj.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo