Presse

Danh Vo. Joseph M. Carrier Archive 1962-1973 (2010)

Bag om | Nyt om kunsten | 16.nov.2012

Prisvinder på SMK

Kunstneren Danh Vo modtog for nylig den prestigefyldte pris The Hugo Boss Prize, som uddeles af Solomon R. Guggenheim Foundation. Statens Museum for Kunst har netop suppleret samlingen med en stor fotoserie af den dansk-vietnamesiske kunstner. Et udvalg af serien udstilles allerede fra i morgen, samtidig med at Vo er aktuel i den store Skulpturgade med sin anden soloudstilling på Statens Museum for Kunst på blot to år.

The Hugo Boss Prize uddeles hvert andet år og er tidligere blevet tildelt betydelige kunstnere som Matthew Barney, Douglas Gordon, Rirkrit Tiravanija og Tacita Dean. Udover prisen på 100.000 USD får Danh Vo desuden en soloudstilling på Guggenheim Museum i New York næste år.

Ved offentliggørelsen af dette års pris begrundede den museumsfaglige jury valget af Danh Vo med følgende ord: ”Vos sikre og skarpsindige værker udtrykker en række akutte overvejelser, der relaterer sig til identitet, politik og historie, og han arbejder med disse emner gennem stadig nye poetiske former, der overskrider tid og geografi”.
Læs mere om prisen.

Billeder fra Vietnam
Statens Museum for Kunst har netop udvidet samlingen af Danh Vos værker med fotoserien Joseph M. Carrier Archive 1962-1973 fra 2010. Serien består af i alt 24 sort-hvide fotografier, hvoraf et udvalg på seks nu udstilles i museets samlingspræsentation ”Dansk og International Kunst efter 1900”.

Karakteristisk for Danh Vo er der med fotoserien tale om indsamlede genstande, som Vo uden yderligere viderebearbejdning sætter i spil i nye, personlige og historiske sammenhænge. Fotografierne er nemlig en del af et omfattende arkivmateriale, som Vo har fået overdraget af den pensionerede amerikanske militæranalytiker Joseph M. Carrier. Under Vietnamkrigen var Carrier udstationeret i landet, hvor han løbende registrerede hverdagslivet med sit kamera. Særligt lokale drenge, der bader, holder hånd mv. er et gennemgående motiv i Carriers fotos, og billederne udtrykker som sådan en hvid mands afdæmpede homoerotiske fascination i et fremmed land.

Danh Vo er selv homoseksuel og født i Vietnam to år efter, Carrier forlod landet. Efter krigen flygtede Vos familie, og han har kun få minder fra deres liv i Vietnam. Som en art surrogat-selvbiografi udfylder Carriers fotos en del Vos manglende privatdokumentation, ligesom fotografierne med det blotte skift af ejerskab også bliver en mere universel historie om identitet, immigration og tab.

En parteret Frihedsgudinde og en historisk lysekrone
Et udvalg af fotografierne vises fra i morgen side om side med det nyligt erhvervede værk 08:03:51, 28.05.2009 af Danh Vo. Ligesom med fotoserien er der her tale om en art objet trouvé. I dette tilfælde er værket helt konkret den lysekrone, der oprindeligt hang over det konferencebord i balsalen på Hôtel Majestic i Paris, hvor Vietnam og USA underskrev fredsaftalen i 1973.

Samtidig har Danh Vo siden foråret indtaget museets 2.000 m² store Skulpturgade med udstillingen ”We the People (Detail)”, som er lige så underfundig, som den er monumental. Vo har her skabt en kopi i størrelsesforholdet 1:1 i kobber af et ikon i den vestlige kultur: den 45 meter høje Frihedsgudinde fra New York. Vel at mærke med den væsentlige detalje, at Vo ikke har samlet de mange enkeltdele, men i stedet udstiller dem separat i forskellige grupperinger forskellige steder i verden.
Læs mere om udstillingen.

Fra bådflygtning til kunstnerkomet
Danh Vo er født i det sydlige Vietnam i 1975. Da han var fire år, flygtede hans familie i en båd. Målet var USA, men familien blev samlet op i Stillehavet af et dansk containerskib. Denne personlige historie og den tilfældighed, der afgjorde familiens tilhørsforhold til Danmark, samt ikke mindst spørgsmålet om, hvordan identitet formes af overordnede kulturelle og politiske situationer, har optaget Danh Vo lige siden.

Danh Vo bor og arbejder i dag primært i Basel og New York. Han er uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i København og Städelschule i Frankfurt. I de senere år har han nydt stor bevågenhed på den international kunstscene, og bl.a. MoMA i New York har erhvervet hans værker. Danh Vo har allerede en lang række udstillinger bag sig, bl.a. på The Art Institute og The Renaissance Society i Chicago, Artists Space i New York, Stedelijk Museum i Amsterdam, Kunsthalle Basel og Kunsthaus Bregenz, ligesom han i 2010 indtog x-rummet på Statens Museum for Kunst med udstillingen "Hip Hip Hurra".


For yderligere oplysninger:

Jakob Fibiger Andreasen
Presseansvarlig
E jakob.fibiger@smk.dk
T +45 3374 8474
M +45 2961 6949

Marianne Torp
Førsteinspektør
E marianne.torp@smk.dk
T +45 3374 8535

Senest opdateret: 19.jun.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo