Presse

Poul Gernes: Bagsider, 1969.

Bag om | Nyt om kunsten | Udstilling | 28.apr.2009

Røvbilleder på Statens Museum for Kunst

Bagdele er vendt til fordele i kunstneren Poul Gernes’ serie af fotografiske portrætter af mænd og kvinders nøgne bagpartier og lidt mere til. Med støtte fra Kulturarvsstyrelsen har Statens Museum for Kunst for nylig erhvervet den legendariske fotoserie til Kobberstiksamlingen, og værket tager nu plads i museets sommerudstilling ”PÅ TVÆRS. Nyerhvervelser 2007-09”, som åbner 2. maj.

Værkserien Bagsider, med de mere prosaiske øgenavne Røvbilleder og Røvserien, består af en serie på ti fotografiske portrætter, som kun eksisterer i dette ene eksemplar. Som en parafrase over det traditionelle ansigtsportræt viser fotoserien fra 1969 mennesket – mænd og kvinder – fra bagsiden i et æstetisk renset udtryk, hvor de mere eller mindre kødfulde balder rejser sig som dobbeltkupler. Billederne er udført ved, at modellerne har sat sig afklædte på en glasplade og derefter blevet fotograferet nedefra.

Kritisk manifestation
Snarere end tom provokation er Bagsider en bevidst kritisk manifestation fra Poul Gernes’ side. Ligesom i den skulpturelle forløber fra 1965, et gipsaftryk af kunstnerens egen bagdel, er der tale om en kritisk kommentar til den traditionelle romantiske fetichering af kunstnerens personlige aftryk i værket. Med fotoseriens anonymitet og serialitet gentager Gernes som sådan popkunstens og minimalismens afmontering af det store kunstnersubjekt i kunstværket. Samtidig er Bagsider et relativt sjældent eksempel på den socialt reflekterende side af kunstnerens livsværk, og fotoserien står som et markant udtryk for de forestillinger om det moderne flerkulturelle samfund, som Gernes var kunstnerisk optaget af fra slutningen af 1960’erne.

Et væsentligt supplement
Bagsider har længe stået på Statens Museum for Kunsts ønskeliste, og det er derfor glædeligt at Kulturarvsstyrelsen har ydet et betragteligt tilskud til nyerhvervelsen til museets Kobberstiksamling. Fotoserien blev udstillet første gang på den banebrydende generationsudstilling ”Anonymiteter” i Lund i 1969, hvor den blev vist side om side med Gernes’ skulptur Tårnet, som ligeledes tilhører Statens Museum for Kunst. Derudover ligger fotoseriens performative og kropsorienterede betydningspotentiale i direkte forlængelse af museets samling af kunstnere som Bjørn Nørgaard, Lene Adler Petersen og Kirsten Justesen. En linje som kan føres videre med nye forskydninger til den yngre generation af kunstnere, som Sarah Lucas, Douglas Gordon og Elmgreen & Dragset, der alle indgår i Kobberstiksamlingen med fotografiske, performative fremstillinger.

Poul Gernes
Poul Gernes (1925-96) er i dag mere eller mindre synonym med Eks-skolen (Den Eksperimenterende Kunstskole), som under bl.a. Gernes’ initiativ blev dannet i 1961 som protest mod og alternativ til det traditionsbundne Kunstakademi i København. Eks-skolen, som desuden husede kunstnere som Bjørn Nørgaard, Stig Brøgger og Per Kirkeby, byggede på ideen om kollektive arbejdsprocesser med fokus på selve den kunstneriske fremstilling frem for det endelige værkresultat. Ud over Statens Museum for Kunst er Poul Gernes’ værker repræsenteret på en række kunstmuseer i ind- og udland, og i 2007 indgik et udvalg af hans værker i den prestigefyldte Documenta i Kassel. Hans mere folkelige gennembrud herhjemme fik han med sin kulørte udsmykning af Paladsbiografen i København i 1989.

Ny udstilling
Samtlige Bagsider kan opleves på museets sommerudstilling ”PÅ TVÆRS. Nyerhvervelser 2007-09” i perioden 2. maj – 8. august 2009. Udstillingen præsenterer et kræsent udvalg af de seneste par års mange nyerhvervelser til museets rige samlinger. Fra enestående indkøb af 1400-tals kunst til væsentlige værker fra nyere tid og den seneste samtidskunst. Samtidig retter udstillingen fokus på rammerne for museets kunstindkøb og løfter sløret for de procedurer og strategier, der går forud for udvælgelsen af nye værker til museets samlinger.

Pressefoto kan bestilles på:
E jakob.fibiger_@_smk.dk


For yderligere oplysninger:
Pressekoordinator
Jakob Fibiger Andreasen
T +45 3374 8474
M +45 2961 6949
E jakob.fibiger_@_smk.dk

Senest opdateret: 19.jun.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo