Presse

J&K, Horus and Anubis in Islamic Cairo, 2007

Det sker | 26.maj.2011

Science-fiction krydser guldalderkunsten

Hvordan ville verden og kunsten se ud, hvis man kommer fra en fiktiv fremtid, hvor forestillingen om nationen for længst er opløst? Det spørgsmål udforsker den anerkendte dansk-tyske kunstnerduo J&K i en underfundig og tankevækkende performativ omvisning, der tager afsæt i museets nye præsentation af samlingerne "Dansk og Nordisk Kunst 1750-1900". Fra et fremtidigt, fremmedartet og fascinerede sted kaster de to kunstnere et alternativt, legende og undersøgende lys på vores nationale kulturarv og alt det, den rummer.

Science-fiction krydser guldalderkunsten
Den danske guldalder er en periode, hvor forestillingen om det særligt danske fødes. Med den performative omvisning The Nation udforsker kunstnerduoen J&K nogle af de spørgsmål om identitet og tilhørsforhold, som er repræsenteret i samlingen med særligt fokus på dansk national identitet i relation til "det fremmede" og "den anden".

Sammen med publikum skaber J&K nye læsninger af nogle af museets værker, hvilket skaber en dybere forståelse og anderledes relationer til værkerne. Den performative omvisning udvikler sig fra en mere traditionel omvisning baseret på research i museets samlinger af dansk kunst til en farverig parade af transnationale karakterer udstyret med rekvisitter og kostumer udlånt af Det Kongelige Teater. Alt dette sender tankerne tilbage til både fortidens malerier og frem til en måske ikke så fjern fremtid, hvor forestillingen om nationalitet er en antikveret og ikke længere brugbar identifikationsmodel.

Performancen varer 60 minutter og følger et informativt, humoristisk og tankevækkende manuskript af J&K.

Om J&K
Janne Schäfer (f. 1976) er uddannet ved Universität der Künste i Berlin, og Kristine Agergaard (f. 1975) er uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi. Begge kunstnere har desuden en BA fra Chelsea College of Art and Design i London. Siden 1999 har de arbejdet sammen som kunstgruppe oftest i krydsfeltet mellem installations- og performancekunst. Deres værker kendetegner sig ved, at de på forskellig vis tager livtag med de store eksistentielle emner. I spændingsfeltet mellem det banale og dybt komplicerede og mellem humor og seriøsitet undersøger de de lag og betydninger, der forputter sig i forskellige forestillinger og klicheer.

J&K arbejder og udstillet både herhjemme og i udlandet og bor og arbejder i København og Berlin.

Tid og sted
Omvisningen foregår i "Dansk og Nordisk Kunst 1750-1900" lørdag den 28. maj og søndag den 29. maj kl. 14 og kl. 16. Omvisningerne er gratis. Billetter kan afhentes i museets Billetsalg.
Sprog: Dansk/engelsk

Projektet er støttet af Kunstrådet og kostumer venligst udlånt af Det Kongelige Teater.

For yderligere oplysninger:

Jakob Fibiger Andreasen
Presseansvarlig
E jakob.fibiger_@_smk.dk
T +45 3374 8474
M +45 2961 6949

Marianne Grymer Bargeman
Leder af Børn & Unge enheden
E marianne.bargeman_@_smk.dk
T +45 3374 8541

Senest opdateret: 8.maj.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo