Presse

©

Det sker | 28.okt.2011

Sort messe på museet

En aften for nysgerrige sjæle og mørke sind. Under overskriften "A Spell to Ward Off the Darkness - LIVE" har de to visionære, unge filmmagere Ben Rivers og Ben Russell tilrettelagt en alsidig koncertaften i mørkets tegn. Med Prince Rama, Hunter Hunt-Hendrix fra Liturgy og Lichens. Arrangementet er led i den kuraterede koncertrække AUDIO:VISUALS under CPH:DOX og er blevet til i et samarbejde mellem dokumentarfilmfestivalen og Statens Museum for Kunst.

A Spell to Ward Off the Darkness - Live
9. november kl. 21

Den anden onsdag i november byder på efterårets mørkeste og mest trippede aften, når en håndfuld af de mest progressive kunstnere fra den internationale musik- og filmscene sættes i stævne live for første, sidste og eneste gang. De to eksperimentalfilmkunstnere Ben Russell og Ben Rivers har fået frie hænder til at kuratere en musikaften på nationalgalleriets store Scene. Udover at være massivt repræsenteret i årets program på CPH:DOX barsler de to filmmagere med deres første fælles film "A Spell to Ward Off the Darkness". Et mytologisk projekt om tidsrejser, kultritualer og Black Metal, som de var i færd med at optage dybt inde i de norske skove, da den forfærdende tragedie på Utøya rystede verden.

Sort messe i tre etaper
Nu kan publikum få en anderledes forsmag på Russells og Rivers samarbejde. Musikaftenen, som udover tonerne også omfatter filmvisninger og en sort messe, er ligesom deres fælles filmprojekt delt op i tre temaer, der tegner konturerne af en eksistentiel skabelsesmyte. SOLITUDE: Den filosofiuddannede Hunter Hunt-Hendrix, frontmand i det New York-baserede blackmetal-band Liturgy, indleder aftenen med et soloshow baseret på hans transcendentale Black Metal-filosofi. COMMUNITY: De to Animal Collective-signede søstre i Prince Rama, Taraka og Nimai Larson, vil med deres blanding af psykedelisk pop, hare krishna, art school-pop og noise improvisere sig frem til et uforudsigeligt totalshow. PHENOMENOLOGY: Aftenen rundes af med et spartansk set-up af Lichens (Robert AA Lowe), som vil fremmane en meditativ og trance-inducerende drone-folk-performance.

Tid og sted
Scenen på Statens Museum for Kunst. Onsdag d. 19. november kl. 21. Billetpris: 140 DKK. Billetter kan købes på www.cphdox.dk.

Om Rivers og Russell
Ben Rivers har studeret Fine Arts på Falmouth School of Art. Rivers har lavet over 15 film, hvoraf flere har været vist og er blevet hædret ved internationale filmfestivaler, såvel som på britiske gallerier og teatre. Hans seneste værk består af en serie af portrætter af mennesker, der lever udenfor samfundets accepterede rammer. Den første del "This Is My Land" havde premiere på London Film Festival i 2006 og blev udstillet på Measure Arts i London i 2007, og det er denne film han følger op på i sin første feature-film, den DOX:AWARD-nominerede "Two Years at Sea". Rivers modtog, helt usædvanligt for en filmkunstner, hovedprisen på kunstbiennalen Art Basel tidligere i år.

Amerikanske Ben Russell vandt kunstprisen NEW:VISION Award på CPH:DOX i 2009 for sit filmværk "TRYPPS 1-6", og er på kort tid, og takket være sin store produktivitet, blevet en stjerne på den internationale filmfestival-scene, såvel som i galleriverdenen. Russells udgangspunk er ofte antropologisk. Men han arbejder samtidig ud fra en filosofisk tilgang, under hvilken filmmediet betragtes som et materielt fænomen med et potentiale, som endnu langt er fra kortlagt. Ligesom TRYPPS-serien beskæftiger Russell sig i sit seneste projekt med fænomenologien bag det rituelle og ekstasen – dét sted, hvor rationaliteten viger for sansningen af det umiddelbare og det mulige. CPH:DOX viste sidste år Russells første langfilm "Let Each One Go Where He May", og i år kan hans nyeste kortfilm "River Rites" opleves på Kunsthal Charlottenborg under festivalen.


For yderligere oplysninger:

Statens Museum for Kunst
Presseansvarlig
Jakob Fibiger Andreasen
E jakob.fibiger_@_smk.dk
T +45 3374 8474
M +45 2961 6949

CPH:DOX
Presseansvarlig
Marianne Lentz
E marianne@cphdox.dk
M +45 2615 4323

Senest opdateret: 8.maj.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo