Presse
Designeren Signe Emdal løfter stof

Signe Emdal afprøver blomstermotiver på sin lille Amagerkanske fabrik.

Bag om | 1.maj.2013

Ung strikdesigner fortolker gamle blomstermalerier

Strikdesigneren Signe Emdal har været i arkiverne hos SMK og forelsket sig i et blomsterbogværk fra 1600-tallet. Med en gammel, tonstung strikkemaskine har hun fortolket blomstermotiverne og skabt et unikt tørklædedesign.

Designer Signe Emdal har speciale i strikdesign og har arbejdet med striktekstiler ved blandt andet Henrik Vibskov. I et nyt samarbejde med SMK har hun kastet sig over en produktion af tørklæder i forbindelse med museets aktuelle blomsterudstilling, ’Blomster og Verdenssyn’.

Som forberedelse til designprocessen har hun været i vinterhi på museets studiesal. Her har hun brugt timevis i selskab med museets skrøbelige 350 år gamle blomsterbogværk: ’Gottorfer Codex’, som vises for første gang i SMK’s udstilling. Designeren fortæller om mødet med de gamle blomsterbøger:

Det var fascinerende, hvordan jeg kunne mærke kunstneren bag blomsterbøgerne. Da jeg først så bøgerne, kunne jeg slet ikke komme derfra. Jeg blev forelsket. Bogstavelig talt. Min puls var helt høj, da jeg sad og studerede dem – og mit hjerte føltes dobbelt så stort som normalt.

En blomstersmission med udfordringer
Emdal holder særligt af at arbejde med natur i en konkret historisk kontekst. Men netop dét giver også udfordringer:

Det at vælge nogle blomstermotiver ud frem for nogle andre føles som en overtrædelse. Når jeg så gør det, føler jeg, at jeg har et stort ansvar for at formidle kunstneren bag blomsterbøgerne på en værdig måde. Jeg skal vide med mig selv, at han ville have haft det okay med det. Det er vigtigt.

Ud fra blomsterbøgernes i alt 1.180 blomstermotiver har designeren valgt at arbejde med motiver af blandt andet iris, tulipan og vibeæg. Men det har været vigtigt for designeren, at hun ikke bare overførte blomsterbøgernes motiver til tekstil. Hendes mission var at designe tørklæder, der udstråler essensen af de gamle blomsterbøger.

Oldschool tekstilproduktion
Signe Emdals vigtigste arbejdsredskab er en gammel, tysk, tonstung strikkemaskine. Den fylder det meste af fabrikslokalet på Amager, hvor hendes lille firemandsfabrik holder til. Maskinen er fra 1984 og for længst overhalet af nye, hurtigere digitale modeller. Men ud fra devisen ’kvalitet tager tid’ sætter designeren en ære i at værne om den analoge tekstilproduktion.

Med sine 2.000 nåle producerer maskinen 1,6 meter blomstertekstil på 1 time. Det er ingenting imod, hvad maskinerne på de asiatiske storproduktionsfabrikker kan producere, og Signe Emdals fabrik er da også en af de sidste tekstilfabrikker tilbage i Danmark.

Med SMK-samarbejdet er strikkemaskinen for alvor kommet på arbejde, og de nyfortolkede blomstermotiver vælter langsomt, men støt ud af maskinen i forårsrige farver.

Om udstillingen
Udstillingen 'Blomster og Verdenssyn', 22. marts – 20. oktober 2013, viser en omfattende og overdådig parade af 200 års blomstermalerier. Udstillingen byder på en sanselig vandring i blomsterverdenens mangfoldighed og graver samtidig et spadestik dybere og viser, at en blomst ikke bare er en blomst.

Blomsterbogværket ’Gottorfer Codex’ fra 1649-1659 er et af højdepunkterne på udstillingen. Det er et såkaldt florilegium, der havde til formål at dokumentere floraen i den berømte barokhave ved Gottorp Slot. Blomsterbogværket kom i danske hænder som krigsbytte i 1713. De sidste fem år har værket været igennem en gennemgribende restaurering hos museets konservatorer, så det nu kan udstilles med samme kraft og pragt, som da det i sin tid blev skabt.

Om Signe Emdal:
Født i 1979. Uddannet fra Designskolen i Kolding og selvstændig siden 2007 med firmaet Emdal Colorknit. Hun har strik som sit speciale og har tidligere arbejdet med strikdesign ved blandt andet Henrik Vibskov.

Tørklæderne ’SMK FLOWER SCARF’ er alle håndlavede og skabt på Signe Emdals egen tekstilfabrik. Stoffet er fremstillet af merinould og egyptisk bomuld. Tørklæderne kan købes i boghandlen på SMK og via webshoppen www.emdalcolorknit.dk


For yderligere oplysninger:

Kommunikationsmedarbejder
Astrid Boye Wiik
E astridboye.wiik_@_smk.dk
T +45 33748423
M +45 61261985

Senest opdateret: 8.maj.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo